SOPA neće proći

Izvor: TvojPortal.com, 21.Jan.2012, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOPA neće proći

Izvor:Vostok.rs Internet štrajk doneo je svoje plodove. Američki kongres odložio je glasanje o nacrtu zakona SOPA (Stop Online Piracy Act – zakon o suprotstavljanju internet-pirateriji) na neodređeno vreme. Eksperti smatraju da u aktualnom vidu dokument neće proći.


Protiv nacrta zakona istupile su velike internet-kompanije. Enciklopedija Vikipedija, hosting slika i fotografija TvitPik, blog-platforma VrdPres i niz drugih resursa privremeno je prekinulo sa radom >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u znak protesta. Osnivač i direktor društvene mreže Fejsbuk Mark Cukerberg pozvao je komgresmene da ne deluju ishitreno i da razmotre druge načine zaštite vlasnika autorskih prava. Komentar izvršnog direktora Regionalnog društvenog Centra Informacionih tehnologija Sergeja Plugotarenka.
Danas svi veliki kontent-provajderi, sve velike hosting-platforme sarađuju sa vlasnicima prava i skidaju nezakoniti kontent. Druga je stvar što vlasnici prava ne umeju uvek time da se koriste i govore da kompanije ne sarađuju i kradu. Naš stav je drugačiji – treba se dogovarati, a ne menjati principe funkcionisanja Interneta, što se pretpostavlja zakonom SOPA.
Nacrt zakona SOPA aktivno lobiraju velike fabrike američke filmske industrije i industrije snimanja zvuka. Oni predlažu da se zatvori pristup svakom resursu koji širi produkciju bez licence, još pre odluke suda. Pri tome ne uzima se u obzir da li je vlasnik servisa umešan u nezakonito rasprostiranje kontenta ili ne. To će vrlo otežati život provajderima, pretraživačima i korisnicima čiji je biznis povezan sa Intenetom, smatra rukovodilac pravca za konkuretno izviđanje Dijalog Nauka Andrej Masalovič.
Savesni korisnik može da dospe na spisak prekršilaca zakona, ne čineći ništa loše. Određenje prava na kontent u zakonu je propisano tako da se može tumačiti i u jednu i u drugu stranu. Na međunarodnom tržištu to je nedopustivo, a na Internetu trostruko nedopustivo.
Nije reč o pružanju pune slobode delovanja internet piratima. Mnoge zemlje već odavno se bore protiv nesavesnih distributera sadržaja, ali autori SOPA toliko su se revnosno latili zaštite autorskih prava, da pod njihovo kršenje u datom tumačenju potpada čak i domaći video, ako se kao podloga koristi muzika. Čak ako ovaj zakon bude usvojen samo u SAD i ako se bude ticao samo američke produkcije, svi će dobiti svoje, podvlači itnernet-analitičar Askar Tuganbajev.
Prilikom kršenja zakona na Internetu nije uvek jasno čiji zakon da se primeni: zakon one zemlje gde se nalazi korisnik ili kojoj pripada sadržaj. Svaka država rešava za sebe.
Masovna istupanja protiv zakona nisu prošla uzalud, ali kongresmeni su jasno stavili do znanja da ne planiraju da odustanu od SOPA. Kao odgovor na štrajkove velikih internet kompanija Ministarstvo pravde SAD zatvorilo je sajt megaupload.com – jedan od 5 najvećih sajtova za razmenu fajlova na Internetu. Na zahtev američkih vlasti na Novom Zelandu bila su uhapšena 4 saradnika kompanija koji poseduju sajt. Njima se pripisuje kršenje autorskih prava i nanošenje štete od 500 miliona dolara.
Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Search In

SADcenzura internetasopa
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.