ŠOK PODACI IZ NEMAČKE: Cene hrane NEZAUSTAVLJIVO rastu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Mar.2023, 11:04

ŠOK PODACI IZ NEMAČKE: Cene hrane NEZAUSTAVLJIVO rastu (FOTO)

Inflacija nemačke hrane skočila za 22.3 odsto u odnosu na ovaj period prošle godine.

Cene hrane u Nemačkoj nezaustavljivo rastu, toliko da je inflacija nemačke hrane u supermarketima skočila za 22.3 odsto na godišnjem nivou u martu, dok je porasla sa 21.8 u odnosu na februar tekuće godine, najnoviji su podaci Nemačke federalne statističke kancelarije.

Ove podatke na svom Tviter nalogu podelio je nemački novinar Holger Zschaepitz.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Nemačkoj su danima masovni štrajkovi, naj­ve­ći u po­sled­nje tri de­ce­ni­je. Tako su pre dva dana između ostalog bili paralisani vozovi kao i grad­ski pre­voz u se­dam od 16 po­kra­ji­na.

Takođe, dva naj­ve­ća aero­dro­ma, Min­hen i Frank­furt, ob­u­sta­vi­li su sve le­to­ve, a že­le­znič­ki ope­ra­ter „Doj­če ban” ot­ka­zao je sve me­đu­grad­ske že­le­znič­ke uslu­ge. Funk­ci­o­ni­sao je je­di­no aero­drom u Ber­li­nu.

OOPS! Supermarket prices keep rising in Germany. German Food #inflation jumped 22.3% YoY in March, a fresh ATH since the start of the statistics, and up from 21.8% in February. pic.twitter.com/DxKrM56ddI

— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 30, 2023

Ne­mač­ka je, što se ga­sa ti­če, pre ra­ta u Ukra­ji­ni u ve­li­koj me­ri za­vi­si­la od Ru­si­je, te je sa ukrajinsko-ruskom krizom stigla i inflacija u Nemačku, pa su skočile cene po­tro­šač­ke kor­pe, ga­sa, stru­je, ki­ri­je, dok su zarade ostale iste, što je glavni uzrok masovnih štrajkova.

Međutim, ovo se ne dešava samo u Nemačkoj. Naime, sto­ti­ne hi­lja­da Bri­ta­na­ca me­se­ci­ma štraj­ku­ju zbog ma­lih pla­ta ko­je ne pra­te rast ži­vot­nih tro­ško­va. U tre­ći me­sec pro­te­sta ušli su i Fran­cu­zi, koji su počeli prvenstveno da se bune zbog reforme penzionog sistema, a da bi se kasnije pokazalo da je vodeći razlog nezadovoljstvo sveopštim uslovima života i rada.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.