Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici prete blokadom, vlasnik policijom

Bor - Sindikat privatizovane Fabrike lak žice najavio je štrajk za ponedeljak i zabranu ulaska u fabrički krug rukovodstvu i vlasniku firme. Sindikalci se žale na smanjenje i kašnjenje plata. Vlasnik fabrike kaže da su zarade po učinku i da neće dozvoliti ucene.



Bratislav Milivojević, predsednik, i Saša Lazarević, zamenik predsednika sindikalne organizacija, istakli su da se plate smanjuju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da kasne, da se fabrici isključuje voda i struja, kao i da je ukinuto plaćanje prevoza i toplog obroka, ali i da novi gazda ne poštuje kupoprodajni ugovor. Od 24.700 dinara, prosečna zarada je pala na 14.700 dinara, tvrde sindikalci. Oni su optužili vlasnika i da želi da otpusti 40 radnika. Njima se pridružio i Dragiša Trujkić, predsednik opštinskog Samostalnog sindikata.

- Neki od 150 radnika će uz propisani socijalni program biti otpušteni. Neisplaćena je samo jedna zarada, a o visini plate odlučuje radni učinak. Neću dozvoliti bilo kakve ucene. Policija će, ako zatreba, održavati red i mir, tako da nema straha od bilo kakvih incidenata. Dragišu Trujkića tužićemo zato što je izjavio da ne poštujemo ugovorne obaveze sa Agencijom za privatizaciju, što je netačno - kaže Dragan Živković, vlasnik firme „Grand D. inžinjering" koja je, za 275 miliona dinara, pre godinu, kupila Fabriku lak žice. Živković posebno podseća da je pre privatizacije ostao ogroman dug za vodu, struju, grejanje i dažbine državi, što dodatno opterećuje. Poslovanje je ugroženo i svetskom ekonomskom krizom, tvrdi vlasnik.

- Ništa loše nisam učinio i zato ne dozvoljavan da me bilo ko blati. Obezbedili smo sirovine i sad nesmetano radimo. Sumnjam da se i politika umešala u celu priču - kaže Živković.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.