Izvor: JUGpress.com, 28.Feb.2024, 22:45

Radnici javnog transporta u Nemačkoj štrajkuju zajedno sa klimatskim aktivistima

BEOGRAD

Svetu ne treba više električnih automobila nego bolje organizovan javni prevoz.

Mašina

Foto: International Railway Summit / Flickr

Više od pola svetskog stanovništva živi u gradovima. Do 2050. će urbano stanovništvo sačinjavati tri četvrtine globalne populacije. Gradovi su ogromni korisnici energije i sirovina, sa tendencijom rasta. Gradovi su i ogromni zagađivači, a posledice zagađenja životne sredine (najočiglednije: vazduha) >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u gradovima ometaju naše živote; pored toga, one uzrokuju i ogromne troškove za države i pojedince.

Kao rešenje za energetsku i klimatsku krizu promoviše se zamena automobila na fosilna goriva električnim automobilima. Sve je jasnije da se time zagađenje samo izmešta i odlaže, a da bi temeljnija i održivija rešenja morala da sadrže promene ekonomske – ali i urbanističke i saobraćajne paradigme.

Sindikat Verdi zahteva društveno pravednu transformaciju saobraćaja

Jačanje javnog prevoza, koji troši manje energije i sirovina za prevoz većeg broja ljudi, je neizostavna karika progresivnih politika kakve nam trebaju. Istovremeno, koncept i praksa javnog prevoza su tokom dvadesetog veka gaženi od strane naftnog i automobilskog lobija (što je dokumentovano u naučnim istraživanjima) toliko da ih je teško vratiti u javni govor i javne politike.

Zato je ohrabrujuće videti vesti o tome da su se radnici javnog prevoza u Nemačkoj odlučili na to da protestuju zajedno sa aktivistima za borbu protiv klimatskih promena. Naime, jedan od najvećih evropskih sindikata, Ver.di, koji predstavlja većinu radnika u javnom saobraćaju u Nemačkoj, se odlučio na saradnju sa organizacijom Fridays for Future, izveštava Gardijan.

U protestima koji će se naredne sedmice održati u svim nemačkim pokrajinama osim Bavarske će učestvvati 90.000 radnika iz 130 opštinskih transportnih organizacija. „Oni će zahtevati bolje uslove rada, veće plate i ulaganja od oko 100 milijardi evra do 2030. godine, kako bi se udvostručili sadašnji kapaciteti“, piše Gardijan.

Organizatori pozivaju na „društveno pravednu transformaciju saobraćaja” i davanje prioriteta održivom transportu. Na tapetu je i preterani pritisak na zaposlene. Naime, prema izjavama čelnika udruženja nemačkih transportnih kompanija, sektoru javnog prevoza u Nemačkoj će u narednih šest godina biti potrebno još 110.000 radnika da bi se prevazišao hroničnim nedostatak zaposlenih, kao i visoki nivoi stresa i sagorevanja među postojećim radnicima.

Standardna pitanja tipa: „Zašto politizujete javne politike?“

Kao u epizodi Top liste nadrealista („U Švedskoj nemiri, zdravo!“), i u razvijenim zemljama se dešavaju slične tragikomične situacije kao na kapitalističkoj periferiji (iliti „kod nas“), pa su i u Nemačkoj sindikat optužili za to da „politizuje“ proteste time što se udružuje sa klimatskim aktivistima. Pošto, jel’te, politike tipa ekonomskih, saobraćajnih i socijalnih nikako ne bi smele da budu… Politika?

Dok je predstavnica Fridays for Future jasno ukazala na mesto jačanja javnog prevoza u borbi proiv klimatske krize i ukazala na to da jačanje javnog prevoza mora da podrazumeva i poboljšanje radnih uslova zaposlenih, predstavnici sindikata su zasad na „optužbu“ da se „bave politikom“ (kao da je to nešto loše ili nešto što se uopšte može izbeći), odgovorili žalosno defanzivno. Tako je Andreas Šakert iz sindikata Verdi izjavio: „Štrajkovi nisu sredstvo političke demonstracije. Tražimo kraće radne dane, olakšice za one koji rade u smenama i veći regres za godišnji odmor“.

Neki od samih radnika su bili hrabriji, pa je Matijas Kurek, vozač autobusa iz Berlina koji je učestvovao u raznim štrajkovima u proteklih 16 godina, za Gardijan izjavio da je na početku bio skeptičan prema udruživanju sa Fridays for Future, ali da je sada „ponosni klimatski aktivista“ nakon što je prepoznao zajedničke ciljeve grupa.

„Vozači autobusa i klimatski aktivisti možda na prvi pogled ne izgledaju kao saveznici. U stvari, često smo se sukobljavali jedni sa drugima, ali zapravo imamo mnogo toga zajedničkog“, rekao je on za britanski list. „Potrebna su nam odgovarajuća sredstva za naš javni prevoz kako bismo postigli naše klimatske ciljeve i poboljšali uslove rada. Očigledno smo mnogo jači kada se borimo zajedno… Sada s ponosom mogu reći da sam i sam klimatski aktivista.”

Izvor: Mašina

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.