Prosvetari na Kosovu i Metohiji nastavljaju štrajk, pridružuju se i drugi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari na Kosovu i Metohiji nastavljaju štrajk, pridružuju se i drugi

Oko 500.000 učenika i studenata na Kosovu ostalo je danas kod kuće jer je štrajk prosvetara, koji traže za 30 odsto veće plate, ušao u drugu nedelju, javlja Rojters.

Lekari i rudari su takođe stupili u štrajk tražeći povećanje plata, a štrajkom prete i drugi zaposleni u javnom sektoru, nakon što je predložen zakon kojim bi se povećale plate zaposlenima u vladinim službama, prenosi britanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija.

Prošlogodišnje veliko povećanje plate premijeru Ramušu Haradinaju - sa 1.443 na 2.950 evra - takođe je razgnevilo neke zaposlene u javnom sektoru, napominje Rojters.

"Prvi korak koji će vladini zvaničnici napraviti jeste povećanje plata samima sebi i svom osoblju, a nas će ostaviti u bedi", rekla je Kadire Prenići, nastavnica u osnovnoj školi u Prištini.

Njena plata bi se povećala, navodi britanska agencija, na 621 evro sa 478 evra mesečno ukoliko se zadovolje zahtevi štrajkača - što je skoro dvostruko više u poređenju sa platom od 370 evra u privatnom sektoru na Kosovu, gde je trećina radno sposobnog stanovništva nezaposlena.

Rojters ukazuje da je prosečna plata u javnom sektoru na Kosovu 520 evra mesečno.

Rud Vermelen, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda na Kosovu, kaže da bi povećanje plata od 30 odsto bilo preveliki teret za ekonomiju, za koju MMF očekuje da će ove godine ostvariti rast od 4,2 odsto, u poređenju sa rastom od četiri odsto 2018.

Rojters ocenjuje da veći privredni rast ne bi povećao životni standard kosovskih građana i napominje da zbog korupcije i političke nestabilnosti većina stranih investitora zazire od Kosova otkako je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.