Neizvestan prekid štrajka u Goši

Izvor: RTS, 30.Avg.2017, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvestan prekid štrajka u "Goši"

Posle jutrošnje vesti da je postignut dogovor da se radnicima "Goše" do petka uplati po 30.000 dinara i da počnu da rade, posle podne su iz Smederevske Palanke stigle drugačije informacije. Štrajkači kažu da je dogovor propao, jer im se dogovorena uplata uslovljava pokretanjem proizvodnje, odnosno isporukom vagona "Železnicama Srbije".
Oko 300 radnika "Goše" do podneva je verovalo da je dogovor postignut >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – da za dan-dva, a najkasnije do petka, dobiju po 30.000 dinara, prekinu štrajk i za sedam dana dobiju po još jednu uplatu. Rečeno im je da je tako juče dogovoreno sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza, na osnovu poslova ugovorenih sa "Železnicom Irana" i "Železnicama Srbije".

Dogovor je propao jer, kako tvrde radnici "Goše", direktor im je preneo poruku ministra privrede da država neće da im pomaže.
"Direktor Milutin Šćepanović kaže da ministar i Vlada neće više da nam pomažu, da smo neradnici i da niko nema poverenja u nas", tvrdi predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.
"Bio sam kod generalnog direktora sa ljudima iz Štrajkačkog odbora i rekao nam je da od dogovora nema ništa i da ćemo primiti pare kad se urade dva vagona 'Železnicima Srbije' i kad oni izađu", navodi Vujičić.
Vujičić ističe da su radnici i dalje u štrajku. Prvi septembar je u petak, eto nas, čim decu pošaljemo nekako u školu, eto nas ponovo u Beogradu", dodao je Vujičić.
Direktor Milutin Šćepanović kaže da mu je u Vladi rečeno "ne".
"Naloženo mi je da se vagoni isporuče za tri do pet dana i da će odmah potom svakom radniku biti isporučeno 30.000 dinara, zato što imamo fakturu", naglasio je Šćepanović.
"U ovom slučaju je garant je Vlada da će biti plaćeno. Svaki radnik će dobiti po 30.000 onog momenta kad se isporuči", kaže Šćepanović.
Ministar privrede kaže da je Vlada radnicima "Goše" pomagala i da će pomagati, ali da se neće neodgovorno odnositi prema novcu svih građana Srbije.
"Država garantuje da će isplatiti novac zaposlenima u 'Goši' čim završe ugovoreni posao za 'Železnice Srbije' za šta im je, kako su sami rekli, potrebno sedam dana. Država odgovorno tvrdi da će im nakon završetka posla isplatiti novac", poručuje Goran Knežević. 
Milan Vujičić je ranije danas rekao da je jutros štrajk prekinut, a da će prvi radni dan biti onaj kada dobiju prvu uplatu na ime zaostalih primanja.
Vujičić je naveo da je odluka o prekidu štrajka doneta nakon dogovora rukovodstva sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza, koja će sa 20 miliona dinara pomoći da se završi posao za Iran.
Rekao je da će, zahvaljujući tom poslu, radnici dobiti po 30.000 dinara ove nedelje i još 30.000 dinara naredne nedelje, kao i da će početi da rade čim dobiju prvu uplatu.
"Dogovor smo postigli sa Agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), uz asistenciju Ministarstva privrede. Vlada je dala zeleno svetlo za taj posao", naveo je Vujičić.
Vujičić je objasnio da je reč o poslu koji je započet pre godinu dana, odnosno izvozu vrata za vagone u Iran.
Posao za Iran je vredan 400.000 evra i AOFI će dati "Goši" 20 miliona dinara kako bi taj posao mogao da se završi, što će biti za oko 20 dana. Zatim će, prema njegovim rečima, "Goša" naplatiti sredstva i vratiti novac AOFI.
Kako je rekao Vujičić, 20 miliona dinara biće iskorišćeno za uplate radnicima i nabavku materijala.
"Ako, na primer, novac dobijemo u petak, prvi radni dan će biti u ponedeljak", naveo je ranije Vujičić.

Ministar Knežević rekao je ranije i da su pregovori sa Gošom "mačka u džaku" sve dok se ne pojavi vlasnik – "Lisnart holdings limitid" sa Kipra.
Knežević je sa radnicima i rukovodstvom "Goše" održao više sastanaka.
Radnici "Goše" su više od meseci u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža.
"Gošu" je pre deset godina kupila slovačka firma "Žos Trnava", a pre nekoliko meseci prodala je za dva miliona evra kiparskom fondu "Lisnart", ali radnici tvrde da je reč o istom vlasniku. Zaposlenima duguje plate od 2015. godine – po 600.000 dinara, a nije im uplaćivao ni zdravstveno ni penzijsko osiguranje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnicima Goše obećan novac, prekidaju štrajk

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017

Radnici Goše odlučili su da prekinu štrajk, nakon dogovora sa AOFI, koja će će sa 20 miliona dinara pomoći da se završi posao za Iran...Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić je rekao da će zahvaljujući tom poslu radnici dobiti po 30.000 dinara ove nedelje i još 30.000 dinara naredne...

Nastavak na Radio 021...

Radnici Goše prekidaju štrajk

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Avg.2017

Radnici Goše odlučili su da prekinu štrajk i mogli bi da počnu sa radom već u ponedeljak, izjavio je za RSE Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora ove fabrike šinskih vozila iz Smederevske Palanke. To je rezultat jučerašnjih pregovora sa Ministarstvom privrede Srbije i dogovora da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.