Otkaz sindikalcima koji su organizovali štrajk u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Nov.2017, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkaz sindikalcima koji su organizovali štrajk u Prokuplju

Nakon što su sredinom ovog meseca primili upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu zbog, po tumačenju poslodavca, nezakonitog štrajka, četiri od pet sindikalaca u Turističko-sportskoj organizaciji dobilo je otkaz.

Sa posla je isteran predsednik Nezavisnog sindikata radnika TSO Vanja Stojanović, kao i tri članice sindikata i Štrajkačkog odbora koji je formiran nakon što su, tokom racionalizacije i gašenja Službe higijene, otkaz dobile sve čistačice, osim šefice >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << službe koja je bila i predsednik drugog sindikata TSO.

I dok je tada direktor Bratislav Lukić tvrdio da je šefica kao predsednik jednog od dva sindikata zaštićena od otkaza po Statutu preduzeća, Stojanović ističe da se u njihovom slučaju nije mnogo vodilo računa ko je na kojoj funkciji i u kom svojstvu je organizovan sporni štrajk upozorenja na osnovu koga su sindikalci, posle upozorenja, dobili otkaze.

Vanja Stojanović tvrdi da je u pitanju nedvosmislena politička odluka i želja da se ugasi svaki vid sindikalne borbe, a sve u cilju zastrašivanja radnika i pokušaja diskriminacije, pa će već tokom ove nedelje svoja prava zatražiti na sudu, nakon što je sva potrebna dokumentacija predata advokatu.

Odluka da se da otkaz predsedniku sindikata i članovima koji su zakonski prijavili štrajk upozorenja je u stvari pokušaj da nas ućutkaju i da se jednostavno povinujemo svakoj odluci poslodavca. Bahatost i nebriga prema ljudima koji se otpuštaju je ono što treba da zabrine sve građane Prokuplja, ali i radnike lokalne samouprave kojima se već sada preti novim otkazima u narednom periodu – kaže Stojanović.

On naglašava da je saradnja sa poslodavcem bila zadovoljavajuća samo u onom delu kada je sindikat uspeo da prvobitno najavljenu racionalizaciju od 19, svojim aktivnostima smanji na 12 radnika.

Stojanović ističe da je u njegovom odsustvu predsedništvo Nezavisnog sindikata izabralo novog zastupnika Aleksandra Paunovića koji će voditi Sindikat do daljeg i koordinirati buduće aktivnosti do povratka predsednika.

Dve od osam čistačica koje nisu potpisale otkaz ugovora o radu, odlučile su da tuže Turističko-sportsku organizaciju.

One, kako kažu, nisu podlegle brojnim pritiscima da dobrovoljno napuste firmu i očekuju da će pravda biti na njihovoj strani, te da će biti vraćene na posao.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.