Oružari prekinuli štrajk

Izvor: RTS, 24.Feb.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari prekinuli štrajk

Prekinut štrajk radnika fabrike "Zastava oružje", overa zdravstvenih knjižica na tri meseca u ponedeljak. Deo doprinosa za zdravstveno osiguranje platiće fabrika, a deo nadležno ministarstvo, rekao ministar Zoran Stanković u Kragujevcu.

Radnici fabrike "Zastava oružje" prekinuli su štrajk pošto im je u razgovoru sa ministrom zdravlja Zoranom Stankovićem saopšteno da će zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << knjižice zaposlenih u tom preduzeću biti overene u ponedeljak.

"Radnicima će knjižice biti overene u ponedeljak na tri meseca", izjavio je ministar Stanković posle razgovora s radnicima koji su pet dana protestovali u zgradi Fonda za zdravstveno osiguranje tražeći overu zdravstvenih knjižica za oko 2.000 zaposlenih.

Stanković je naveo da će deo doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenih oružara platiti fabrika, a deo nadležno ministarstvo i ponovo naglasio da "zdravstveno osiguranje mora da se plaća".

Ministar Stanković rekao je da preduzeće "Zastava oružje" nije uplatilo doprinose za zdravstveno osiguranje 10 godina i da je dug dostigao 12 miliona evra.

Vlada Srbije je 8. februara donela zaključak da se na šest meseci overe zdravstvene isprave zaposlenima u odbrambenoj industriji Srbije, a Republički fond za zdravstveno osiguranje tvrdi da je overa knjižica moguća tek pošto preduzeća uplate jednomesečne obaveze na ime doprinosa, zbog čega oružari optužuju tu ustanovu da opstruiše sprovođenje zaključka Vlade.

Zaposleni u filijali Fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu juče su na dva sata prekinuli rad, kako bi tim protestom ukazali na moguće posledice.

Sindikati pet preduzeća u Kragujevcu dali su podršku oružarima, najavljujući blokadu gradskih institucija i saobraćajnica ukoliko se do 27. februara ne overe zdravstvene knjižice za oko 4.000 radnika u tom gradu.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.