Oružari prekinuli protest

Izvor: Politika, 24.Feb.2012, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari prekinuli protest

Zaposlenima u „Zastava oružju” knjižice će biti overene na tri meseca, pošto preduzeće, u dogovoru sa nadležnim ministarstvima, uplati deo obaveza na ime zdravstvenog osiguranja

Kragujevac – Zakon mora da se poštuje – saopštio je juče u Kragujevcu ministar zdravlja Zoran Stanković, obaveštavajući kragujevačke oružare da će im u ponedeljak, sa isplatom dela duga po osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zdravstvenog osiguranja, knjižice biti overene na tri meseca. Novac za isplatu osiguranja, u dogovoru sa nadležnim ministarstvima, obezbediće „Zastava oružje“, na čijem se spisku nalazi ukupno 3.276 osiguranika, radnika i članova njihovih porodica.

Prema rečima direktora kragujevačke filijale Fonda za zdravstveno osiguranje Predraga Petakovića, iznos prve rate još uvek nije utvrđen, ali je u pitanju minimalna mesečna suma koja se obračunava na osnovicu plate zaposlenih. Sindikat kragujevačke fabrike saopštio je da prekida protest i da će se radnici, koji su pet dana držali u blokadi lokalnu filijalu Fonda, u ponedeljak vratiti na svoja radna mesta.

– U ponedeljak ćemo dobiti overene knjižice i markice. Veliki rezultat velike borbe – saopštio je predsednik sindikata „Zastava oružja“ Dragan Ilić, obraćajući se radnicima, koji su sa podeljenim emocijama dočekali dolazak ministra Stankovića i gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića u zgradu filijale Fonda, gde su probdeli četiri neprospavane noći.

Prema rečima ministra Stankovića, dogovor je da se u narednom periodu obezbede sredstva koja će biti dovoljna da se sukcesivno rešava problem radnika „Zastava oružja“, koji još od početka godine nisu bili u mogućnosti da koriste zdravstvene usluge.

– Radnicima će knjižice biti overene na tri, pa još na tri meseca. Posle toga i na šest meseci, ali zakon je u ovom, kao i u drugim slučajevima, jasan, što znači da obaveze moraju da se izmiruju kako zdravstveni sistem ne bi bio doveden u pitanje. Zato će ovo rešenje biti model i za druge fabrike u sličnim problemima, nevezano da li su u sistemu odbrambene industrije ili u nekoj drugoj grani privrede – naveo je Stanković, naglašavajući da bi uplata celog duga, koji iznosi više od milijardu dinara, ugrozila postojanje „Zastava oružja“.

Direktor fabrike Rade Gromović saopštio je da će „Zastava oružje“ u ponedeljak isplatiti prvu ratu duga na ime zdravstvenog osiguranja, te da će se u narednom periodu preduzeće „potruditi da redovno izmiruje svoje obaveze“.

– Dolazak ministra Stankovića ubrzao je rešavanje problema, a ja očekujem da ćemo kroz realizaciju ugovorenih poslova doći do sredstava neophodnih da se radnicima na vreme uplaćuje zdravstveno osiguranje. Sredstva ćemo obezbediti u dogovoru sa nadležnim ministarstvima, ali sada je najvažnije da se radnici vrate u fabriku, kako bi „Zastava oružje“ mogla da ispuni obaveze prema svojim poslovnim partnerima – izjavio je direktor „Zastava oružja“.

Ističući da je „uvek uz svoje sugrađane“, gradonačelnik Stevanović je rekao da je protest kragujevačkih oružara pokrenuo rešavanje „jednog ozbiljnog problema na nacionalnom nivou“.

– Možda blokada državnih institucija nije najbolji način da se neke stvari reše, ali ako imamo rezultat, onda je protest opravdan način borbe. Mislim da je na ovaj način počeo da se rešava jedan krupan problem koji se tiče svih radnika u Srbiji koji nisu bili u mogućnosti da ostvare elementarno ljudsko pravo – naglasio je prvi čovek Kragujevca.

Iako je protekao u napetoj atmosferi, susret radnika kragujevačke fabrike oružja sa lokalnim i državnim zvaničnicima završen je na miran način. Ostaje još samo da se vidi hoće li „Zastava oružje“ sama obezbediti novac za zdravstveno osiguranje svojih radnika ili će Vlada Srbije morati da pritekne u pomoć, kroz obezbeđivanje dodatnih sredstava iz republičkog budžeta.

Inače, ukupna dugovanja srpskih preduzeća za zdravstveno osiguranje su 840 miliona evra, dok je, prema rečima ministra Stankovića, u ovom trenutku realno naplativo oko 360 miliona evra.

B. Kartalović

objavljeno: 24/02/2012
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oružarima obećana overa knjižica

Izvor: NaDlanu.com, 24.Feb.2012

KRAGUJEVAC, 24. februara 2012. (Beta) - Radnici Zastava oružja najavili su u petak da će okončati protest, jer su se dogovorili sa ministrom zdravlja Srbije Zoranom Stankovićem da im budu overene zdravstvene knjižice... KRAGUJEVAC, 24. februara 2012. (Beta) - Radnici Zastava oružja najavili su...

Nastavak na NaDlanu.com...

Oružarima će biti overene zdravstvene knjižice

Izvor: Kragujevac.rs, 24.Feb.2012

Na današnjem sastanku predstavnika sindikata, rukovodstva Fabrike oružja i lokalne samouprave sa ministrom zdravlja Republike Srbije Zoranom Stankovićem postignut je dogovor da se od ponedeljka krene sa overom zdravstvenih knjižica za radnike ove fabrike i to na period od tri meseca..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.