Ootkazani prosvjed i štrajk željezničara, sindikati i Uprava HŽ-a postigli sporazum

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Nov.2016, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ootkazani prosvjed i štrajk željezničara, sindikati i Uprava HŽ-a postigli sporazum

ZAGREB - Prosvjed željezničara koji se trebao održati sutra u 11 sati na Markovom trgu otkazan je jer su sindikati i uprava HŽ-a na koncu potpisali sporazumni kolektivni ugovor. Osim prosvjeda, željezničari su prijetili i općim štrajkom od 1.12. kad je isticao stari kolektivni ugovor.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić rekao je kako su novim kolektivnim ugovorom koji će trajati sljedeće tri godine zadržana temeljna prava radnika iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bilo i kompromisa.

"Osigurali smo socijalni mir i normalno poslovanje u HŽ infrastrukturi. Uprava restrukturiranje očito želi provesti preko leđa radnika, a mi smo argumentima i ovim ugovorom dokazali da se problem nedostatka financijskih sredstava može rješavati na drugačiji način. Zadržali smo dodatke na radni staž, te dodatke za rad vikendima, blagdanima, noćima, po pozivu itd. Za dodatke ćemo se boriti uvijek, nikada ih se nećemo odreći. Odrekli smo se božićnice, regresa, dva dana godišnjeg i još nekih detalja", rekao je Maršić.

Ivan Forgač iz Sindikata hrvatskih željezničara upozorio je na aktualne probleme HŽ-a poput nedostatka kvalitetne strategije razvoja i nacionalnog programa željezničke infrastrukture, problem političkog kadroviranja nauštrb stručnosti, a zatražio je transformaciju željeznice na način da se ponovno organizira HŽ Holding, kao i provođenje europske direktive koja daje prednost željeznici pred ostalim vidovima kopnenog prijevoza radi njene ekonomske, energetske i ekološke održivosti.

Osim tri sindikata HŽ-a, na današnjoj pressici bila su i četiri sindikata ZET-a koji su bili spremni podržati željezničare na sutrašnjem prosvjedu. Okupljenih sedam sindikata potpisalo je Sporazum o zajedničkom nastupu u zaštiti prava radnika u javnim, državnim i poduzećima u vlasništvu lokalne samouprave. Potpisnici iz HŽ-a su Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara, Sindikat infrastrukture HŽ, a iz ZET-a, odnosno Zagrebačkog holdinga, to su Sindikat radnika JGPPRH, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET Zagreb, Sindikat vozača i automehaničara ZET Zagreb, te Sindikat branitelja i radnika ZET Zagreb. Cilj ove platforme jest okupljanje sindikata koji imaju sve više zajedničkih problema, i njome se dogovorilo zajedničko nastupanje u slučaju napada na radnička prava.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.