Nikšićki rudari radikalizuju štrajk

Izvor: Blic, 28.Feb.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikšićki rudari radikalizuju štrajk

Rudari nikšićkih Boksita, koji već 11 dan protestuju u jami Biočki stan, pozvali su svoje porodice da im se danas u podne pridruže u zahtevu da smenjeni sindikalac Ranko Radulović napusti sindikalne prostorije.

Oko 60 rudara provelo je desetu noći u jami i njih su juče posetili ministri ekonomije Branko Vujović i rada i socijalnog staranja Sead Numanović.

Ni ministri, ni predsednik Odbora direktora Andrej Kuznjecov, koji je sa njima bio kod rudara, nisu mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da obećaju isterivanje Radulovića, već su rudare uputili na redovnu, sudsku proceduru, što se ovima nije dopalo.

Televizija Vijesti je objavila da ministri i prvi čovjek uprave nisu mogli da obećaju ni isplate otpremnina po kolektivnom ugovoru, ali su najavili mogućnost da će jamske kopače angažovati na površinskim kopovima i u tunelogradnji.

U međuvremenu dvojici rudara je pozlilo i oni su završili na bolničkom lečenju.

Rudari su ranije saopštili da su minirali ulaze u jamu gde se nalaze, a odstupanje Radulovića je uslov da napuste jamu i počnu pregovore o ostalim zahtevima, od kojih je ključni poštovanje kolektivnog ugovora.

Radulović uporno odbija da se povuče, čak i nakon što je Ministarstvo rada i socijalnog staranja prihvatilo da kao legitimnog prihvati novoizabranog sindikalnog vođu. On je juče izjavio da "mirno spava" i da mu je "čista savest", a za sadašnju situaciju je optužio desetak protestanata, koji su, kako je rekao, dužni milion, ne navodeći kome su i zašto dužni.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.