Nemiri u Atini zbog mera štednje

Izvor: B92, 10.Feb.2012, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemiri u Atini zbog mera štednje

Atina -- Demonstranti u Atini sukobili se sa policijom već prvog dana dvodnevnog generalnog štrajka zbog uvođenja oštrih mera štednje.

Nekoliko hiljada nezadovoljnih radnika protestovalo je u Atini zbog smanjenja plata, penzija i otpuštanja radnika i državnih činovnika.

Grčki koalicioni lideri postigli su dogovor o merama štednje, ali građani protiv plana spasavanja žestoko negoduju. Oni se protive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenju minimalne plate za 22 odsto, ukidanju svakog petog radnog mesta u državnom sektoru i odloženom penzionisanju.

"Radnik neće više moći da živi od svoje plate. Dosta njih će ostati bez posla. Od tolikih poreza neće moći da se izdrži. Kakve god mere vlada da preduzme, mislim da su sramne. Ljudi su stvarno uznemireni i nemam predstavu kako bi sve ovo moglo da se završi", kaže jedan od demonstranata u Atini.

Strpljenje počinju da gube i oni koji će, da bi spasli Grčku od bankrotstva, odnosno urušavanje evrozone, morati najviše da izdvoje.

Od Grčke se traži da uštedi dodatnih 325 miliona evra, da mere štednje odobri parlament i da stranke na vlasti pismeno garantuju da će mere sprovediti i posle planiranih izbora u aprilu.

"Od ogromne je važnosti da se ova situacija već jednom reši i završi. Grčka mora da uradi ono što i druge zemlje – članice EU već uveliko rade. Mere jesu zahtevne, ali sasvim su u skladu sa planom oporavka. Svi grčki politički lideri moraju da razumeju, prihvate i primene plan koji je razuman i neophodan i zbog kojeg će drugi morati da učine ogromne finansijske ustupke", kaže Kristijan Noaje.

Generalni štrajk trajaće do nedelje, kada će grčki parlament raspravljati o planu dodatnih mera štednje koje zahtevaju EU i Međunarodni monetarni fond, a koji su lideri političkih stranaka već prihvatili.

U međuvremenu, još dvojica članova grčke vlade podneli su ostavke u znak protesta zbog novih zahteva EU.

Ostavke su podneli ministar saobraćaja iz desničarske LAOS partije i njegov zamenik. Nekoliko sati ranije i zamenik ministra poljoprivrede podneo je ostavku.

To je novi udarac vladi premijera Lukasa Papademusa, koji je ranije pozvao sve političke snage u zemlji da prihvate nepopularne reforme ako žele da država ne bankrotira.

Grčka je već pet godina u recesiji, a kreditori navode i da nije ispunila sve zahteve zemalja zone evra. Posle višednevne neodlučnosti, vlastima u Atini dat je rok da do sredine iduće sedmice ispune sve uslove sa liste zahtevanih reformi i mera štednje.

U suprotnom, strani poverioci neće otpisati i reprogramirati veliki deo duga Grčke, zbog čega bi ona idućeg meseca mogla biti prinuđena da proglasi moratorijum na plaćanja.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.