NBA u štrajku

Izvor: RTS, 01.Jul.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBA u štrajku

Vlasnici NBA klubova i sindikat igrača nisu uspeli da se dogovore o produženju kolektivnog ugovora. "Lokaut" usledio posle pregovora tokom kojih strane nisu uspele da se dogovore ni oko jedne tačke.

NBA je u najvećoj krizi poslednjih godina i veliko je pitanje kada će sezona, uopšte, početi. "Lokaut" usledio pošto sindikat igrača i vlasnici klubova nisu uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se dogovore oko produženja kolektivnog ugovora.

Vlasnici klubova, pošto su 22 od ukupno 30 timova prijavili gibitke, više ne žele da 57 odsto zarade potroše ne plate igrača, pa su komesaru lige Dejvidu Šternu predložili da se ukupna suma za plate smnanji za 750 miliona dolara.

Na taj način, tvrde vlasnici klubova, bio bi rešen problem dugova, koji su tokom nekoliko godina narasli na čitavih milijardu dolara.

Igrači su, pak, pristali da se njihov udeo u zaradi smanji na 54,3 odsto, odnosno za 500 miliona dolara u narednih pet godina.

Poslednji "lokaut" u NBA dogodio se 1998. godine, kada je u regularnom delu sezone odigrano svega 50 utakmica, i kada je titulu "skraćenog" šampiona osvojio San Antonio.

Prvi čovek sindikata igrača Bili Hanter, ipak, smatra da se ove sezone takva blamaža neće ponoviti, već će se strane dogovoriti na vreme.

"Pokušali smo da izbegnemo lok-aut, ali na našu žalost nismo uspeli", rekao je predstavnik sindikata igrača Met Boner.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.