MPS zove advokate na sastanak

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MPS zove advokate na sastanak

Ministarstvo pravde Srbije pozvalo je na razgovore predstavnike svih advokatskih komora koje čine Advokatsku komoru Srbije.

To je učinjeno kako bi što širi krug advokata posredstvom direktnih predstavnika bio detaljno informisan o namerama Ministarstva.

Ministarstvo je saopštilo da želi da se postigne sporazum u "interesu građana, advokata i države Srbije".

U dopisu Ministarstva pravde upućen je poziv za nastavak razgovora sa predstavnicima advokature >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o načinu rešavanja problema istaknutih u zahtevima advokatskih komora koje su u štrajku od 17. septembra.

"Imajući u vidu da dosadašnji format razgovora nije doneo očekivani pomak ka rešavanju problema, Ministarstvo pravde poziv je uputilo ovlašćenim predstavnicima advokatskih komora - Beograda, Kragujevca, Čačka, Šapca, Niša, Požarevca, kao i AK Vojvodine i AK Zaječar", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je ocenilo da je postizanje dogovora "jedan od ključnih prioriteta Ministarstva" i dodalo da veruje da identično gledište postoji i u redovima advokatske profesije, zbog čega su glavni resursi Ministarstva podređeni rešavanju tog pitanja.

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra i zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima, kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) odbio je danas predlog Ministarstva pravde za pojedinačne sastanke sa predsednicma lokalnih komora u njenom sastavu, ističući da bi pregovori u tom formatu bili suprotni odlukama Skupšine AKS i Kongresa advokata i predložio zakazivanje javnog sastanka u prostorijama AKS.

Odlukom Skupštine AKS od 13. septembra, potvrđenom na Kongresu advokata 8. oktobra, Upravni odbor AKS je ovlašćen da pregovora sa predstavnicima Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kao i da donese odluku o prekidu ili nastavku štrajka, navodi u dopisu upućenom Ministarstvu pravde i dostavljenom medijima.

AKS je zbog toga, predložila Ministarstvu pravde da se zakaže sastanak koji bi bio održan u prostorijama te komore u prisustvu javnosti.

Na tom sastanku bi, kako se navodi, advokaturu predstavljao UO AKS na čelu sa predsednikom Komore i predsednicima svih advokatskih komora, "u sastavu i u delegaciji koju AKS u okviru svojih organa ovlasti".

Ministarstvo pravde je ranije danas uputilo je poziv za razgovore o zahtevima advokature predsednicima svih osam lokalnih advokatskih komora, koje su u sastavu Advokatske komore Srbije, imajući u vidu da dosadašnji format razgovora sa predsednicima AKS i AKB nisu doprineli rešavanju problema.

U dopisu AKS se navodi da su jedini legitimni pregovarači, prema aktima AKS i odlukama Skupštine AKS i Kongresa, ispred advokature UO AKS, predsednik AKS i predsednici svih komora u njenom sastavu, i ocenjuje da jutrošnji poziv ministarstva pravde nije dobronameran.

"Niko pa ni ministar pravde nema ovlašćenja da sprečava AKS da obavlja Ustavom i Zakonom o advokaturi utvrđene nadležnosti niti da se meša u unutrašnju organizaciju advokature u Srbiji, koja je utvrđena Zakonom o advokaturi i Statutom AKS", navodi se u tom dopisu.

Beogradski advokari štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružili su im se nedelju dana kasnije, 17. septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo prihvatilo predlog AKS za nastavak pregovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2014

Ministarstvo pravde prihvatilo je današnji predlog Advokatske komore Srbije (AKS) da se razgovori nastave na javnom sastanku na kome bi advokaturu predstavljao upravni odbor AKS, na čelu sa predsednikom i predsednici komora u sastavu AKS u delegaciji koju sama advokatura organizuje i ovlasti...Ministarstvo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ministarstvo pravde zove čelnike regionalnih komora na razgovor

Izvor: Danas, 22.Okt.2014

Beograd - Ministarstvo pravde juče je uputilo poziv predstavnicima svih advokatskih komora koje čine Advokatsku komoru Srbije, saopštilo je ovo ministarstvo. U saopštenju se navodi da je poziv upućen regionalnim komorama, da bi „što širi krug advokata posredstvom svojih direktnih predstavnika...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.