Izrael pristao na plan za okončanje štrajka Palestinaca

Izvor: Blic, 14.Maj.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael pristao na plan za okončanje štrajka Palestinaca

Izrael je pristao na egipatski predlog koji će omogućiti okončanje masovnog štrajka glađu Palestinaca u izraelskim zatvorima, rekao je juče jedan neimenovani egipatski zvaničnik.

Egipatski plan podrazumeva da Izrael premesti zatvorenike koji se trenutno nalaze u samicama u regularne ćelije. Izrael će takođe ublažiti svoju politiku "administrativnog pritvora", prema kojoj zatvorenici koji se smatraju bezbednosnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rizikom mogu da budu držani bez podizanja optužnice. Egipatski zvaničnik je rekao da je potrebno da na taj plan pristanu i zatvorenici. Oko 1.600 Palestinaca koji služe kazne u izraelskim zatvorima štrajkuje glađu više od mesec dana, dok dvojica od njih čak odbijaju hranu više od 70 dana. Izraelski zvaničnici nisu želeli da komentarišu dogovor.

Palestinski predsednik Mahmud Abas upozorio je danas da bi došlo do "nacionalne katastrofe" ukoliko bi umro ijedan od 1.550 palestinskih zarobljenika.

Abas je dao ovu izjavu u trenutku kada dvojica štrajkača, Bilal Diab i Taer Halala, koji odbijaju hranu u znak protesta što su u administrativnom pritvoru, ulaze u 75. dan štrajka glađu i nakon što su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, Evropska unija i Ujedinjene nacije saopštile da strahuju da zatvorenici ne umru ukoliko nastave da odbijaju hranu.

- Situacija zatvorenika je izuzetno opasna - kazao je Abas na sastanku Izvršnog komiteta Organizacije za oslobodjenje Palestine.

Povezane vesti: Dvojica Palestinaca štrajkuju glađu 66 dana u Izraelu Vođa palestinske organizacije u bolnici zbog štrajka glađu Oslobođena Palestinka posle 43-dnevnog štrajka glađu Palestinac poginuo u protestima povodom Dana zemlje u Izraelu Beba u Gazi umrla zbog nedostatka goriva za generator

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Palestinski zatvorenici potpisali sporazum sa Izraelom

Izvor: Blic, 14.Maj.2012

Palestinski zatvorenici potpisali su danas popodne sporazum sa Izraelom o okončanju štrajka glađu, izjavio je palestinski ministar za zatvorska pitanja Isa Karak...Karak nije izneo detalje sporazuma, koji će usloviti okončanje štrajka glađu oko 1.600 palestinskih zatvorenika koji su više od mesec...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.