Holivud u strahu od otkaza zbog veštačke inteligencije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Avg.2023, 07:47

Holivud u strahu od otkaza zbog veštačke inteligencije

Oglas za posao na Netflixu u kojem traže stručnjaka za veštačku inteligenciju čija će godišnja plata iznositi 900 hiljada dolara samo je dodatno razljutila holivudske pisce i scenariste koji su već neko vreme u štrajku, a jedan od razloga je upravo AI. Odnosno strah da bi zbog ove tehnologije mogli da izgube posao.

Jedan od zahteva štrajkača prema studijima u Holivodu, kao i drugim filmskim kompanijama, jeste ograničenje uporabe alata baziranih na AI, odnosno žele da se veštačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << inteligencija koristi samo za istraživanje, a ne da zameni njihov posao. Ne želim da budem zamenjena sa nečim večtačim. Ko želi lažnog Pikasa, objasnila je scenaristkinja Michelle Amor gledište štrajkača.

Mi pisci smo srce i duša ove cele industrije. Niko ne radi dok mi ne krenemo, svako to zna, komentarisala je Amor za BBC. Ono što je šokiralo mnoge u filmskoj industriji jest brzina kojom je veštačka inteligencija postala pretnja u toj, ali i mnogim drugim sektorima. Na početku sam bila iznenađena jer se ChatGPT naglo pojavio, čini se niotkuda, ali čim sam upoznala njegove konstantno rastuće sposobnosti, postala sam zabrinuta, opisala je scenaristkinja Melissa Rundle koja je svesna da će ova tehnologija i dalje koristiti pa moraju da pronađu način borbe s disrupcijom. Ono što scenaristi žele da naprave, objasnila je, jeste da izgrade neku osnovnu zaštitu protiv poslodavaca koji će pokušati da ih iskoriste te njihov cilj nije zaustavljanje napretka veštačke inteligencije jer to je danas, naravno, nemoguće.

Što se tiče Netflixa i njihovih oglasa za posao, reč je o jednom od više oglasa u kojima se traže kandidati s poznavanjem mašinskog učenja i AI. Ono na što upozoravaju štrajkači jest današnja uloga veštačke inteligencije u toj industriji te smatraju kako algoritam ima preveliku moć: Algoritam diktira koliko epizoda jedna sezona treba da ima kako bi se dosegao maksimalan broj novih pretplatnika ili koliko serija mora da ima sezona, objasnila je Fran Drescher iz udruženja filmskih glumaca Sag-Aftra. Ona je upozorila kako algoritam smanjuje broj epizoda s deset na šest i sezona s četiri na tri. Ne možeš tako živeti, komentarisala je.

Iz Netflixa su još ranije naglasili kako veštačka inteligencija neće zameniti kreativni proces jer su najbolje priče upravo one koje dolaze iz iskustva samih.

Izvor: zimo.hr
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.