Izvor: Radio 021, 13.Nov.2018, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumci: Smena upravnika i Upravnog odbora Narodnog pozorišta ili štrajk

Članovi Dramskog sindikata Singlus u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja traže sastanak radi rešavanja krize u Narodnom pozorištu, traže i smenu upravnika pozorišta Dejana Savića i Upravnog odbora te kuće, te u protivnom najavljuju štrajk za 16. novembar.

U dopisu Ministarstvu, predstavnici Singlusa napominju da komunikacija sa upravnikom pozorišta Dejanom Savićem i članovima UO nije moguća zbog svih uvreda, pretnji i zastrašivanja kojima su zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bili izloženi od početka protesta, iniciranog lošim planiranjem finansija i repertoara u 150. jubilarnoj sezoni.

Iz sindikata poručuju da znaju da bi predstojeća reorganizacija Narodnog pozorišta bila moguća bez velikih potresa i rezova samo ukoliko bi je sprovodili profesionalci koji poznaju pozorište i njegove optimalne potrebe.

"Tim koji možemo da formiramo unutar kuće poseduje kompetentnost i stručnost, kao i iskustvo rada u specifičnom organizacionom modelu kao što je Narodno pozorište. Početak profesionalizacije načina rada i racionalizacije organizacionog modela Narodnog pozorišta može predstavljati istinsko obeležavanje jubileja i početak reforme teatra", napominju.

Smenu Dejana Savića, kako kažu, traže "zbog nemara koji je pokazao prema instituciji od izuzetnog nacionalnog značaja, zbog zastrašivanja i zlostavljanja zaposlenih, zbog osnovanih sumnji za nesavesno finansijsko poslovanje, zbog toga što nije učinio ništa da poboljša osnovne uslove za rad zaposlenih, ali i zbog svega što je rekao u medijima prethodnih dana, kao i zbog pritiska na zaposlene koji su sve perfidniji iz dana u dan".

Sindikat traži i smenu Upravnog odbora, te najavljuje da će odluku o stupanju u štrajk ostaviti na pisarnicama Narodnog pozorišta, Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Srbije.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Umesto proslave u Narodnom pozorištu počinje štrajk?

Izvor: B92, 14.Nov.2018, 11:10

Članovi Dramskog sindikata Singlus u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja traže sastanak radi rešavanja krize u Narodnom pozorištu, traže i smenu upravnika pozorišta Dejana Savića i Upravnog odbora te kuće, te u protivnom najavljuju štrajk za 16. novembar...U dopisu Ministarstvu predstavnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.