FRANCUSKI KONTROLORI LETA VRATILI SE NA POSAO

Izvor: Kurir, 22.Jul.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FRANCUSKI KONTROLORI LETA VRATILI SE NA POSAO

PARIZ - Aviosaobraćaj u Francuskoj je normalizovan posle okončanja štrajka kontrolora leta. Predstavnici Francuske civilne avijacije su saopštili da su se

PARIZ - Aviosaobraćaj u Francuskoj je normalizovan posle okončanja štrajka kontrolora leta. Predstavnici Francuske civilne avijacije su saopštili da su se štrajkači vratili na posao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a francuski nacionalni prevoznik "Er Frans" je saopštio da normalno leti.

Na stotine letova juče je bilo otkazano kako na pariskom, tako i na aerodromima u drugim francuskim gradovima zbog štrajka. Kontrolori su štrajkovali iz bojazni da će plan o uvođenju jedinstvene kontrole nad objedinjenim nebom zapadne Evrope dovesti do smanjenja radnih mesta i beneficija, preneo je AP.

Prema planu "Jedinstveno evropsko nebo", 27 avio-sistema bi trebalo da bude ujedinjeno i zatim podeljeno na devet celina.

Kontrolori leta u Grčkoj najavili su štrajk za nedelju 25. jul koji će, kako se strahuje, poremetiti vazdušni saobraćaj i pogoditi mnoge turiste koji planiraju da letuju u Grčkoj. Kontrolori su se ranije suzdržavali od štrajkova i samo su povremeno, na po nekoliko časova obustavljali rad u znak protesta protiv mera štednje koje preduzima vlada kako bi izvukla zemlju iz teške finansijske i ekonomske krize.

"Vlada nas ne sluša. Te reforme neće rešiti naše probleme", prenose agencije izjavu generalnog sekretara sindikata kontrolora letenja Janisa Kurmulakisa. Oni traže veće naknade za prekovremeni rad i otvaranje novih radnih mesta. Vlada Jorgosa Papndreua je prisiljena da uvodi oštre mere štednje, koje su letos izazvale talas štrajkova, kako bi obezbedila 110 milijardi evra od MMF-a i evropskih finansijskih institucija za prevazilaženje nezapamćene ekonomske krize.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.