Deo sindikata štrajkuje u ponedeljak, deo u petak

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo sindikata štrajkuje u ponedeljak, deo u petak

U 800 škola u ponedeljak, 4. septembra, neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama koji je za zaposlene u prosveti neprihvatljiv, najavili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Takođe je rečeno da će potpuna obustava rada i protest ispred Skupštine Srbije biti organizovani onog dana kada nacrt Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o zaposlenima u javnim službama udje u skupštinsku proceduru.

Predsednica SOS Valentina Ilić rekla je da su se sindikati odlučili da štrajkuju 4. septembra jer se tog dana u Beogradu održava javna rasprava o nacrtu tog zakona koji, kako je rekla, derogira Posebni kolektivni ugovor i druge benefite koje su prosvetni radnici ranije postigli posle višemesečnog štrajka.

"Taj zakon derogira Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na kome smo zdušno radili i derogira Posebni kolektivni ugovor kojim smo mi dobili sve one benefite koje smo štrajkom postigli - od jubilarnih nagrada, otpremnina i ostalih zakonskih povoljnosti za zaposlene u obrazovanju", kazala je.

Ilić je navela da je prosek plata u Srbiji 43.000, dok je za zaposlene u javnim službama 49.000 dinara.

"To znači da smo mi ispod republičkog proseka negde oko 16 procenata. Sindikat obrazovanja Srbije obuhvata od predškolskog do visokog obrazovanja i uvek smo skretali pažnju na nejednaku cenu rada. Uvek smo skretali pažnju da moraju da se usaglase koeficijenti", navela je ona.

"Nezavisnost" štrajkuje u petak

Članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" organizovaće u petak, 1. septembra, jednočasnovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola. Portparolka sindikata Vesna Vojvodić Mitrović rekla je da je štrajk simboličan čin otpora prema poziciji obrazovanja kakvu nameće vlast u Srbiji.

Navela je da će članovi tog sindikata odlučivati o "modalitetu štrajka upozorenja u zavisnosti od situacije na terenu".

"Naše članstvo će prilagoditi modalitet jednog sata različitm okolnostima - recimo mogu obustaviti rad u periodu od 11.00 do 12.00 ili od 13.00 do 14.00 ili da tokom četiri školska časa obustave nastavu po 15 minuta", kazala ona i dodala da članstvo tog sindikata odbija da prosvetari budu marginalni činioci sistema.

Vesna Vojvodić Mitrović je kazala da su osnovni štrajkački zahtevi izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja u obrazovanju.

Autor: Beta, N1
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.