Izvor: JUGpress.com, 22.Dec.2023, 08:50

Četvrti protest ispred RIK-a: „Mladi jesu bitan faktor“, u štrajk stupa još predstavnika SPN

BEOGRAD

Kako su protekli četvrti protesti protiv izborne krađe organizovani sinoć, pročitajte u izveštaju koji preuzimamo sa N1.

Ispred Republičke izborne komisije (RIK) održan je četvrti protestni skup zbog izborne krađe. U zgradi RIK-a nalaze se predstavnici liste “Srbija protiv nasilja”, među kojima i Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, koji štrajkuju glađu. Njima se, kako su najavili, pridružuju još dve poslanice. U sredu su studenti iz organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << “Studenti protiv nasilja” najavili radikalizaciju protesta i blokade, ukoliko se ne ispune zahtevi u vezi sa biračkim spiskovima. Troje pravnika SPN moći će da izvrše uvid u birački spisak.

Završen protest, saobraćaj normalizovan

Protest ispred Republičke izbporne komisije (RIK) je završen, a sledeći je najavljen za petak u 18 sati na istom mestu.

Šta mogu da urade troje pravnika SPN?

Pravnik Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije objasnio je kako teku pravne radnje po pitanju prigovora na izbore u Beogradu i Srbiji. Kada se saberu svi rokovi, trebalo bi da sledeće nedelje znamo konačnu odluku u vezi sa tim kroz sudske instance, rekao je.

Na pitanje šta troje pravnika SPN, kojima je omogućen uvid u birački spisak, mogu da urade, Pavlović kaže:

„Po zakonu svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u toku postupka po prigovoru, izvrši uvid u birački materijal, da otvori vreće i da vidi da li se taj broj slaže sa zapisnicima. Rokovi nisu određeni ali je bitno da se taj uvid izvrši do momenta kada se isunjava uslov za podnošenje žalbe Višem sudu ili Upravnom sudu, u zavisnosti da li se radi o gradskim ili republičkim izborima“.

Miloš Pavlović o tome šta mogu da urade troje pravnika SPN koji će pregledati birački materijal.

Htela je da se vrati pozivu profesora, ali…

Danijela Grujić, poslanica poslaničke grupe Ujedinjeni u prethodnom sazivu parlamenta, takođe je stupila u štrajk glađu. Za N1 kaže da “svako mora da učini maksimum napora da se odupre krađi na izborima”.

Grujić nije bila na listi Srbija protiv nasilja na poslednjih izborima, jer je nameravala da se vrati predavanju filozofije u svojoj školi. Okolnosti su joj promenile te planove.

Bez lokacija blokade, iz bezbednosnih razloga

“Nećemo otkrivati lokacije koje ćemo blokirati, iz bezbednosnih razloga”, kaže za N1 jedan od studenata na protestu Ivan Bjelić.

Spremamo korake, sve ćemo vas obavestiti, ali ne želimo da bilo ko osim nas sazna šta će biti i kada će biti, dodao je.

“Nemojte da se igrate sa izbornom voljom građana”

Jedan od mladih demonstranata Ivan Bjelić sa megafona je poručio da se u poslednjih 12 godina nije dogodila ovakva krađa, da će krenuti u blokade i da zahtevaju od države, tužilaštva i RIK-a da rade svoj posao.

„Nismo organizacija, mi smo svesni građani. Nemojte da se igrate sa izbornom voljom građana Srbije. Voleo bih da ste ovo mogli da čujete na RTS-u, pa ćemo mi napraviti atmosferu kao da jeste“, uzviknuo je, nakon čega je puštena muzika iz dnevnika RTS-a.

To je propraćeno uzvicima: “Uaa, RTS”

Poslanica koja se priključila štrajku glađu: Ovo je poslednje sredstvo

Poslanica koja se priključila štrajku glađu: Ovo nije dramatični čin, nego poslednje sredstvo.

Narodna poslanica iz Niša Jelena Milošević jedna je od dve poslanice koje su se priključile koleginici Mariniki Tepić u štrajku glađu.

Ona je rekla da to ne bi nazvala dramatičnim činom.

„To je poslednje sredstvo koje je ostalo da pokažemo da ćemo istrajati. Ovo ne radim kako bih dobila empatiju, nikad nisam bila žrtva, ja sam borac i kao takva sam se odlučila na čin da mora da se pošalje poruka da izbori nisu bili regularni, nisu bili čak ni izbori i da se od ovih zahteva neće odustati“, kaže ona.

Borko Stefanović: Novoradikali su uhvaćeni u krađi

Borko Stefanović sa liste SPN rekao je za N1 da će primeniti sve pravne radnje predviđene zakonom, a u vezi sa utvrđivanjem nepravilnostima na izborima i krađi glasova.

“Sve će biti pregledano, svi prigovori biće razmotreni. Radikali i novoradikali su uhvaćeni u krađi, i to ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji. Zato tražimo ponavljanje izbora, nakon čišćenja biračkog spiska, nakon prestanka pritisaka na birače u svim javnim preduzećima i svim institucija.

Lazović: Nalazim se pod prismotrom

Prvi na listi “Srbija protiv nasilja” na republičkim izborima Radomir Lazović ističe da je krađa na izborima u Srbiji “veća od one koju smo očekivali”. “Hoću da vam prenesem apsolutnu odlučnost svih nas iz koalicije da se izborimo da tu pobedu ne izgubimo i apelujem na ljude da nam u tome pomognu i da nas podrže”, naglasio je.

Lazović ističe da je ovo trenutak gde je neophodna neka vrsta reakcije i Evropske unije, jer je, kako je naveo, dosta bilo tih nejasnih reči.

Anđela Radosavljević: Pokazaćemo Vučiću da mladi jesu bitan faktor

Anđela Radosavljević, predstavnica “Studenata protiv nasilja”, odnosno “Borbe”, rekla je za N1 da nema nikakvih reakcija iz vlasti na njihov zahtev za uvid i reviziju biračkih spiskova.

„Očekujemo reakciju do ponedeljka u 12h, ako ne bude reakcije, blokiraćemo ulice… Umesto reakcije, do sada dobijamo podsmeh i od Ane Brnabić i od Aleksandra Vučića, koji je sinoć objavio klip kako opravdava svoju kupovinu glasova. Mi dajemo šansu promenama, pa ako do njih ne dođe, borićemo se do kraja, studenti su tu“, kazala je.

I večeras povici “Lopovi, lopovi”

Dok se braćaju predstavnici mladih na protestu, čuju se povici upućeni vlastima i predstavnicima RIK-a: “Lopovi, lopovi”

Izvor: N1

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Peti protest ispred RIK: Najavljen veliki skup za nedelju, štrajku glađu priključuje se još poslanika (Uživo)

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2023

Ispred Republičke izborne komisije održava se peti protestni skup zbog izborne krađe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.