Čeka se premeštanje Ivanovića

Izvor: B92, 11.Mar.2014, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se premeštanje Ivanovića

Kosovska Mitrovica -- Nakon što su sudije Euleksa odobrile premeštanje Olivera Ivanovića iz zatvora u Prištini u zatvor u Mitrovici, čeka se da lider GI SDP bude premešten.

Osnovni sud u Severnoj Mitrovici doneo je odluku da se lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović iz prištinskog zatvora, u kome je štrajkovao glađu, odmah premesti u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

U Beogradu kažu da takva odluka nije usluga, ali i smatraju da je pritvor za Ivanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uperen protiv Briselskog sporazuma.

Sedam dana gladi za premeštaj iz prištinske izolacije, kada su se već državne garancije za odbranu sa slobode, za sada, pokazale kao uzaludne. Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović dočekao je premeštaj u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovski premijer Hašim Tači govorio je: “To nema veze s nama, pitajte Euleks”, a Brisel poručivao: “Obratite se Prištini”. Tako srpski premijer Ivica Dačić objašnjava odgovore na napore državnog vrha da se Ivanović pusti iz zatvora, ne i oslobodi odgovornosti.

“Jasno smo ukazali na to da sve ima reperkusiju na implementaciju sporazuma. Možda je nekom i na umu, možda neko hoće da se destabilizuje situacija pred predstojeći glavni događaj, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, i to će biti glavna tema predstojećih razgovora u Briselu”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić rekao je danas da ne zna da li je Ivanović već prebačen u pritvor u Kosovskoj Mitrovici. On je rekao da je u kontaktu sa suprugom i sestrom Ivanovića, a da je njegov savetnik Toma Fila u redovnom kontaktu sa ljudima koji ga brane.

"Uložili smo maksimum napora da izrazimo protest na najvišem nivou u Savetu bezbednosti UN i na sastanku s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton", rekao je Dačić.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je danas da je vanpretresno veće Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici donelo odluku da lider Građanske inicijative SDP mora odmah biti premešten iz pritvora u Prištini u pritvor u Mitrovici.

"Vanpretresno veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici potvrdilo je odluku pretpretresnog sudije o premeštaju Olivera Ivanovića u pritvorni centar u Mitrovici", rekla je Nikolić Solomonova.

"Vanpretresno veće istaklo je da odluka mora da bude sprovedena odmah, pa su u toku planovi za njegov premeštaj“, naglasila je portparolka Euleksa.

Pretpretresni sudija je u svojoj prvobitnoj odluci ocenio da nema bilo kakvog bezbednosnog rizika za Ivanovica tokom žalbenog pretresa, ni bilo kakvih pravnih razloga koji bi sprečili premeštaj Ivanovića u pritvorni centar u Mitrovici, kazala je Nikolić Solomonova.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi premeštaj Ivanovića predstavljao elementarnu pristojnost i brigu o njegovoj bezbednosti.

Vulin je novinarima u Požarevcu rekao da Ivanović u zatvoru u Kosovskoj Mitovici bar neće morati da se plaši za svoju bezbednost kad izađe iz ćelije. On je istovremeno naglasio da se borba za prava Ivanovića i ostalih uhapšenih Srba ne završava time, podsetivši da je Vlada Srbije dala garancije da se i oni puste da se brane sa slobode.

"Mi ćemo biti i dalje uporni i tvrdoglavi kao što smo bili i dosad, kad su u pitanju prava Srba i njihova bezbednost, i nastavićemo da se tako ponašamo i ubuduće", rekao je Vulin.

Ivanović je uhapšen 27. januara, zbog sumnje da je učestvovao u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo. On je pre sedam dana stupio u štrajk glađu zahtevajući da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Mitrovici. U pritvorskoj jedinici u Prištini Ivanović je, kako je potvrdila njegova supruga Milena, od subote bio u izolaciji.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud potvrdio Ivanovićevo premještanje u Mitrovicu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2014

Vanpretresno vijeće sudija Osnovnog suda u Mitrovici potvrdilo je odluku predpretresnog sudije o premeštaju Olivera Ivanovića u Pritvorni centar u Mitrovici. Vanpretresno veće istaklo je da odluka mora da bude sprovedena odmah, pa su u toku planovi za njegov premeštaj. Predpretresni sudija je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vulin u poseti Zdravstvenom centru u KM

Izvor: Akter, 12.Mar.2014, 09:09

Ministar zadužen za KiM Aleksandar Vulin danas će u Kosovskoj Mitrovici posetiti Zdravstveni centar u kojem počinju radovi na rekonstrukciji i adaptaciji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.