Čadež: Štrajk u Fijatu utiče na celokupnu privredu Srbije

Izvor: Večernje novosti, 15.Jul.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Štrajk u ''Fijatu'' utiče na celokupnu privredu Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da probleme u ''Fijatu'' treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da probleme u ‘’Fijatu’’ treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije, izvoz, a za njen rad neposredno ili posredno vezano je 10.000 radnih mesta, te da bi najgori scenario bio odlazak ‘’Fijata’’ iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Kragujevca."Dešavanja koja još traju između rukovodstva kompanije i strajkačkog odbora utiču na celokupnu privredu. U ukupnom izvozu Srbije, ‘’Fijat’’ učestvuje sa osam odsto, a samo u regionu Šumadije i Pomoravlja sa više od 57 odsto", pojašnjava Čadež.Osim 2.000 radnika u samoj fabrici Fijata, sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre da je 10.000 radnih mesta vezano za rad Fijata."Ukoliko se nastavi štrajk transportno- logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra", naglasio je predsednik PKS za TV Pink i dodao da ‘Fijat’ ima veliki uticaj na nekoliko industrija koje mogu biti pogođene ukoliko se ova situacija ne reši.Dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kao investicione destinacije, ukazao je Čadež i podsetio da vlada pregovara za 53 projekta vrednosti 1, 3 milijarde evra, sa kojima bi bilo otvoreno 30.000 novih radnih mesta."Signal koji se šalje nije pozitivan. Znamo da trenutno jedna nemačka komapanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila i započela monitoring zemalja. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja", smatra Čadež.Kako kaže, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema i najvažnije je da svi budu svesni šta su posledice, jer ako nema fabrike nema ni radnih mesta, a da o Kolektivnom ugovoru treba pregovarati."Alarmantan je trenutak u kome svi moramo da se angažujemo. Privredna komora nije direktno uključena, ali na nama je da ukazujemo šta ovo može da zanči", zaključio je Čadež.
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Fiat,   Kragujevac

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Brnabić bukvalno moli, ali vreme curi..."

Izvor: B92, 16.Jul.2017, 12:27

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nije isključio mogućnost smanjenja proizvodnje u kragujevačkom Fijatu...To se, kako je rekao, već događa, pa čak i odlazak italijanskog proizvođača iz Kragujevca, ako se u najskorije vreme ne reši pitanje dvonedeljnog štrajka zaposlenih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.