Bajden u štrajku: Zaslužuju mnogo više

Izvor: B92, 28.Sep.2023, 08:55

Bajden u štrajku: "Zaslužuju mnogo više"

Američki predsednik Džo Bajden pridružio se u utorak protestu radnika automobilske industrije u Mičigenu.

On je podržao njihov zahtev za povećanje plata od 40 odsto, navodeći da zaslužuju "mnogo više" nego što dobijaju.

Bajdenovo pojavljivanje u Mičigenu je prva poseta američkog predsednika radnicima u štrajku u modernoj istoriji i dolazi dan pre nego što će republikanski kandidat za predsednika i bivši predsednik SAD Donald Tramp posetiti radnike, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reuters.

Bajden je otputovao u centar za distribuciju delova u vlasništvu kompanije General Motors u državi Mičigen gde se pridružio desetinama učesnika protesta.

"Kompanije su bile u nevolji, a sada im ide neverovatno dobro. I pogodite šta? I vama bi trebalo da ide neverovatno dobro. Držite se toga", rekao je Bajden preko megafona.

On je poručio štrajkačima da zaslužuju ono što su zaradili, kao i da su zaradili mnogo više od onoga što sada dobijaju. Upitan da li podržava povećanje plata od 40 odsto koliko traži sindikat i za koliko su povećane plate direktora u poslednje četiri godine, Bajden je odgovorio: "da".

Izvori iz automobilske industrije navode da bi Bajdenova podrška povećanju plata za 40 odsto mogla da oteža postizanje kompromisa sa sindikatima zaposlenih u autoindustriji. Pregovori nisu napredovali ove nedelje, jer je pažnja usmerena na Trampa i Bajdena.

Šef kompanije Tesla Ilon Mask ocenio je na društvenoj mreži X da su traženja povećanja plata za 40 procenata i traženje skraćenja radnog vremena, "siguran način" da kompanije dovedu do "bankrota". U fabrikama kompanije Tesla nema sindikalnog organizovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.