Stojte galije carske u Sava centru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2014, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stojte galije carske" u Sava centru

Stihovima pesme "Na Gazimestanu", Milana Rakića, otpočeo je muzičko-scenski spektakl povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, "Stojte galije carske", autorke Ivane Žigon, u organizaciji Svetigore i Društva srpsko- ruskog prijateljstva sa blagoslovom Patrijarha Irineja i Mitropolita Amfilohija Radovića. 

U prepunoj sali Sava centra, Patrijarh srpski Irinej, pozdravio je brojnu publiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << visoke zvanice političkog i javnog života, crkvene velikodostojnike i predstavnike diplomatskog kora, podsetivši na to da je u Prvom svetskom ratu poginulo 20 miliona ljudi, i da je srpski narod srazmerno svom broju podneo najveće žrtve.

Predsednik fonda Andrej Prvozvani Vladimir Ivanovič Jakunjin ukazao je na viševekovne bliske srpsko-ruske odnose, međusobnu ljubav i razumevanje.

Multumedijalni spektakl koji potpisuje Ivana Žigon, okupio je više od 200 izvođača i doneo neobičnu žanrovsku mešavinu i spoj najmodernijeg i tradiocalnog u želji da se oda počast hrabrosti i rodoljublju Srba tokom Prvog svetskog rata.

Sinh: Ipak, moja generacija ima neku vrstu obaveze, da neko pamećenje prenese mlažima i mene je to nekako vuklo. 00:42-52

Ovo je jedan od pokušaja buđenja naroda da smo ovo mi "Stojte galije carske" da se setimo ko smo, da bismo mogli iole da nastavimo dalje. 01:51-02:03

Gromoglasnim aplauzom, publika je pozdravila Mišu Janketića, Tihomira Arsića, Ivanu Žigon, u ulogama vojvode Mišića, vladike Nikolaja Velimirovića, Milunke Savić.

Svakako, najveće iznenađenje u predstavi bio je Nikita Mihalkov, koji je na video prezentaciji pročitao poruku ruskog cara Nikolaja Romanova o podršći Srbima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.