Putin rezimirao rezultate bliskoistočne turneje

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2012, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin rezimirao rezultate bliskoistočne turneje

27.06.2012. -

Predsednik Rusije Vladimir Putin završio je svoju posetu Bliskom Istoku. 25-26. juna šef države posetio je Izrael, Palestinu i Jordan. U utorak uveče on je pregovarao sa jordanskim kraljem Abdalom Drugim i učestvovao je u otvaranju Doma za ruske hodočasnike, koji se nalazi na mestu krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.

Ovo mesto smatra se svetim. Hodočasnici iz čitavog sveta žele da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dospeju ovamo kako bi se okupali u vodama Jordana i približili svetinji. Zemljište na kojem je podignut Dom bilo je predato Rusiji u vlasništvo po odluci kralja Jordana Badale Drugog i to bez nadoknade. Vladimir Putin zahvalio je kralju na tako velikodušnom gestu.

Ovde na Svetoj zemlji ruski predsednik je rezimirao rezultate svoje posete Bliskom Istoku. Bilo je reči i o krizi u Siriji. Ovu temu u poslednje vreme razmatrao je predsednik RF sa mnogim svetskim liderima. Vladimir Putin je istakao da se zalaže za uključivanje u regulisanje sirijske krize što je moguće većeg broja sirijskih suseda, između ostalog i Irana.

Od svake susedne zemlje zavisi nešto. Ona na izvestan nači utiče na određene snage unutar zemlje. Bilo bi kontraproduktivno ignorisati ove mogućnosti, ove interese. Zato bi po meni bilo bolje da se Iran uključi u regulisanje situacije i da se dobije njegova podrška. Najbolje bi bilo da se unutar same Sirije ljudi dogovore među sobom, a sve zemlje susedi koje mogu da utiču na situaciju u Siriji da istupe kao garanti ovih dogovora. Meni se čini da tome treba težiti.

Rusija je jedna od malobrojnih država kojoj polazi za rukom da održava dobre odnose i sa Izraelom, i sa zemljama arapskog sveta. Pri tome stav Moskve i lično šefa ruske države nailazi na takvo poštovanje da se njemu direktno obraćaju sa molbama.

Izraelski predsednik Šimon Peres obratio se Vladimiru Putinu sa molbom da ne dopusti da se nuklearno naoružanje nađe u rukama akutalnog iranskog režima. Predsednik Rusije je istakao da je situacija oko nuklearnog dosijea Irana složena.

Ali ipak polazim od toga da ona može i mora da bude rešena apsolutno mirnim sredstvima, putem pregovaračkog procesa i na osnovu poštovanja prava iranskog naroda na civilno korišćenje nuklearne energije. To je moguće uz apsolutne garancije za međunarodnu zajednicu da realizacija ovog programa neće dovesti do pojave nuklearnog oružja u ovoj zemlji i da neće doprinositi rasprositranju oružja za masovno uništavanje u svetu.

Lider Palestinske autonomije Mahmud Abas zamolio je Vladimira Putina da doprinese oslobađanju palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Dan ranije premijer Izraela Benjamin Netenjahu preko ruskog predsednika predao je poziv palestinskoj strani za obnovu dijaloga. Vladimir Putin obećao je da će doprineti organizovanju ličnog sastanka između rukovodilaca Palestine i Izralea. Dogovori su mogući, smatra Putin.

U svakom slučaju ja sam i kod naših izraelskih partnera i prijatelja video želju da se izađe u susret palestinskoj strani. I Palestinci žele obnovu mirovnih pregovora, ali razume se posle ispunjenja niza dogovora koji su bili postignuti ranije. Posebno smo govorili o tome da to nisu preliminarni uslovi - oni žele da vide dogovore koji su bili usaglašeni ranije. Ja čak ni sada ne bih želeo da dajem ocenu stavu svake strane, ali najvažnije je i u to ne sumnjam, dobra volja od strane Izraela i od strane Palestine da se ide napred.

Za dva dana predsedniku Rusije pošlo je za rukom da razgovara sa svim stranama palestinsko-izraelskog konflikta koji traje već nekoliko decenija. Vladimir Putin smatra da su putevi njegovog razrešenja mogući. Ima nade da će Sveta zemlja prestati da bude krizno žarište na planeti.

Svetlana Kalmikova,

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.