Verujemo u mirno rešenje krize

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verujemo u mirno rešenje krize"

Šef ruske predsedničke administracije Sergej Ivanov rekao je danas da još postoje šanse za mirno rešenje krize u Ukrajini.

"Pre svega, treba da prestane artiljerijsko granatiranje i da započnu pre ili kasnije direktni razgovori izmedju Kijeva i vlasti Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike", rekao je Ivanov za rusku agenciju Tass.

"Pogoršanje situacije u Ukrajini ne samo da je žalosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već i čudno. Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je pismo u kojem predlaže povlačenje teškog naoružanja i na to nije bilo odgovora s tim što je Pjotr Porošenko (predsednik Ukrajine) otišao u Davos i izdao naređenje da se granatira", rekao je Ivanov.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je tek juče, 26. januara, dao pismeni odgovor na predlog ruskog predsednika Vladimira Putina od 15. januara da se trenutno povuče teško naoružanje sa linije razdvajanja u Istočnoj Ukrajini, saopštila je ranije danas pres služba Kremlja, ne navodeći šta stoji u Porošenkovom odgovoru.

Ruski predsednik je juče i u subotu razgovarao telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, prenosi Tass.

U ovim razgovorima Putin je istakao kako je uzrok pogoršavanja situacije u Istočnoj Ukrajini kurs vlasti u Kijevu u pravcu nasilnog rešenja za Donbas, stoji u saopštenju pres službe Kremlja.

Putin je podsetio zapadne sagovornike da je 15. januara ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku poslao pismeni predlog da se teško naoružanje smesta povuče sa linije razdvajanja, da se prestane s granatiranjem naselja i izbegnu brojne žrtve među civilima.

Formalni odgovor na tu poruku je stigao tek juče.

U razgovorima sa Merkel i Olandom, Putin je naglasio važnost hitnog uspostavljanja političkog dijaloga između vlasti u Kijevu i predstavnika Donjecka i Luganska, kako bi se zaustavilo krvoproliće i promovisalo rešenje ukrajinske krize, saopštila je pres služba Kremlja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.