U akciji SBPOK-a zaplenjena ukradena slika vredna više od milion evra

Izvor: Blic, 21.Dec.2012, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U akciji SBPOK-a zaplenjena ukradena slika vredna više od milion evra

U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kako ekskluzivno saznaje "Blic", zaplenjana je umetnička slika iz 17. veka vredna više od milion evra, koja je prošle godine ukradena u Parizu.

Prema saznajima "Blica", slika je posle krađe završila u Beogradu.

- SBPOK je operativnim radom došao do saznanja da je slika, odnosno ulje na limu, pod nazivom "Put za Egipat" autora Jana Brojgela, u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U istrazi otkrivanja slike vredne više od milion evra, privedene su dve osobe. Ukradena slika, međutim, nije nađena kod njih, jer je u međuvremenu, kako se otkrilo daljim radom, prokrijumčarena u Nemačku - kaže za "Blic" izvor iz MUP Srbije.

Slika je u Nemačku prokrijumčarena na sertifikaciju i dalju preprodaju.

- SBPOK je podatke o ukradenoj slici odmah prosledio kolegama u Nemačkoj, koji su je pre dva dana otkrili i zaplenili - kaže naš izvor.

U policiji nisu želeli da otkriju identitet osoba koje su u ovom slučaju bile privođene, jer će postupak protiv njih tek biti pokrenut.

Prema saznanjima "Blica", radi se osobama koje su policiji odranije poznate po nelegalnoj trgovini umetničkim delima, i kod kojih je policija pronašla dve ikone, za koje se sumnje da su ukradena u Zapadnoj Evropi.

SBPOK je prošle godine u Srbiji, u akciji koju su preneli svi svetski mediji, pronašao i ukaradenu sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku".

Slavna radionica Brojgela

Slika "Odmor na putu za Egipat" Jana Brojgela Mlađeg (1601-1678), sina Jana Brojegela starijeg i unuka slavnog Pitera Brojgela, nastala je u njegovom ateljeu u Antverpenu. Tamo su nastale retke slike na koje danas kolekconari flamanske umetnosti mogu naići na aukcijama širom Evrope.

Primera radi, ulje na platnu, alegorijska kompozicija „Borba karnevala i posta“ iz iste radionice prodato je 2011. na aukciji „Kod Kristija“ u Londonu za 7,9 miliona evra.

Povezane vesti: Smederevska policija uhapsila dve osobe zbog krađe i napada na portira Beograđani provalili u poštu kod Šapca Uhapšena četvorica zbog krađe 21 vagona Uhapšeni lopovi koji su "operisali" tokom svadbi Uhapšeni trgovci ljudima u Francuskoj, među njima i devojke iz Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki uspeh SBPOK-a: Pronašli ukradenu sliku iz 17. veka!

Izvor: S media, 21.Dec.2012

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) učestvovali su u pronalaženju slike vredne više od milion evra, saznaje S media portal...Reč je o delu "Put za Egipat", autora Jana Brojgela, koji ju je izradio specifičnom tehnikom - ulje na limu. Slika je nastala u 17. veku, a...

Nastavak na S media...

Pronađena ukradena slika vredna milion evra u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2012

BEOGRAD -..U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala zaplenjana je umetnička slika iz 17. veka vredna više od milion evra, koja je prošle godine ukradena u Parizu, piše danas Blic...SBPOK je operativnim radom došao do saznanja da je slika, odnosno ulje na limu pod nazivom "Put za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Beogradu nađena ukradena Brojgelova slika

Izvor: Mondo, 21.Dec.2012

U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala zaplenjana je umetnička slika iz 17. veka vredna više od milion evra, koja je prošle godine ukradena u Parizu...SBPOK je operativnim radom došao do saznanja da je slika, odnosno ulje na limu pod nazivom "Put za Egipat" autora Jana Brojgela,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.