U Beogradu nađena ukradena Brojgelova slika

Izvor: Mondo, 21.Dec.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu nađena ukradena Brojgelova slika

U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala zaplenjana je umetnička slika iz 17. veka vredna više od milion evra, koja je prošle godine ukradena u Parizu.

SBPOK je operativnim radom došao do saznanja da je slika, odnosno ulje na limu pod nazivom "Put za Egipat" autora Jana Brojgela, u Beogradu, rekao je za taj list izvor iz MUP Srbije.

U istrazi otkrivanja slike vredne više od milion evra, privedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su dve osobe.

Ukradena slika, međutim, nije nađena kod njih, jer je u međuvremenu, kako se otkrilo daljim radom, prokrijumčarena u Nemačku, dodao je taj izvor.

Slika je u Nemačku prokrijumčarena na sertifikaciju, i dalju preprodaju.

SBPOK je podatke o ukradenoj slici odmah prosledio kolegama u Nemačkoj, koji su pre dva dana otkrili i zaplenili.

U policiji nisu želeli da otkriju identitet osoba, koje su u ovom slučaju bile privođene, jer će postupak protiv njih tek biti pokrenut.

Prema saznanjima "Blica", radi se osobama koje su policiji odranije poznate po nelegalnoj trgovini umetničkim delima, i kod kojih je policija pronašla dve ikone, za koje se sumnje da su ukradena u Zapadnoj Evropi.

Slika "Odmor na putu za Egipat" Jana Brojgela Mlađeg (1601-1678), sina Jana Brojegela starijeg i unuka slavnog Pitera Brojgela, nastala je u njegovom ateljeu u Antverpenu. Tamo su nastale retke slike na koje danas kolekconari flamanske umetnosti mogu naići na aukcijama širom Evrope.

Primera radi, ulje na platnu, alegorijska kompozicija "Borba karnevala i posta" iz iste radionice prodato je 2011. na aukciji "Kod Kristija" u Londonu za 7,9 miliona evra, piše "Blic".

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.