Timošenkovoj sedam godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenkovoj sedam godina zatvora

KIJEV -

Pečorski oblasni sud u Kijevu osudio je danas bivšu premijerku, a sada lidera opozicione partije Otadžbina Juliju Timošenko na sedam godina zatvora, javile su novinske agencije.

Ranije danas predsedavajući veća Rodion Kirejev je, čitajući presudu, rekao da je Timošenkova proglašena krivom jer je prekoračila ovlašćenja prilikom potpisivanja sporazuma o isporuci i tranzitu gasa sa Rusijom 19. januara 2009. godine i time nanela štetu kompaniji "Naftogaz- >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine" od milijardu i po grivni (oko 200 miliona dolara).

Kirejev je naveo da je cena gasa bila u nesrazmeri sa ranije dostignutim dogovorima, kao i da je analiza rada "Naftogaza" pokazala da posle potpisivanja sporazuma s ruskom stranom uz odobrenje Timošenkove cena gasa porasla vise od 50 odsto.

Prema njegovim rečima, 2008. je prosečna cena gasa bila 179,5 dolara za 1.000 kubika, a posle potpisivanja ugovora 232,9 dolara, dok je cena tranzita ostala nepromenjena, navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas s podseća da je proces protiv bivše premijerke započeo 24. juna i da je bivša premijerka tvrdila da je upravo ona efikasno Ukrajinu izvela iz gasne krize 2009. godine.

Tokom čitanja presude nekoliko puta je proglašavana pauza, a Itar-tas navodi da Timošenkova čitanje presude prati zajedno sa suprugom Aleksandrom i kćerkom Jevgenijom Kar, dok poslanike Bloka Julije Timošenko (BJT) u sudnicu nisu pustili.

Kako izveštavaju ruske agencije, pristalice Timošenkove blokirale su saobraćaj na centralnoj ulici u Kijevu, Krešatiku, a policija se pregrupisala, kako bi zadržala demonstrante.

RIA Novosti navodi da je jutros, po podacima policije, kod zgrade suda protestovalo oko 1.000 protivnika i oko 800 pristalica Timošenkove, kao i da red održava oko hiljadu policajca.

Poslanici opozicionih stranaka, sa potpredsednikom Vrhovne rade (skupštine) Nikolajem Tomenkom na čelu, uspeli su da probiju jedan policijski kordon, ali nisu uspeli da uđu u dvorište suda.

Policija je, prema rečima portparola Glavne uprave kijevske policije Vladimira Poliščuka, pojačala obezbeđenje zbog "mogućih terorističkih napada", izvestile su ruske agencije.

U pauzi izricanja presude, Timošenkova je rekla da je borba protiv režima aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča "posao za ceo narod", kao i da presudu izriče Janukovič, a ne Kirejev.

"Autoritarni režim u Ukrajini biće uklonjen u najskorije vreme", rekla je bivša premijerka, dodajući da "diktatori ne odlaze sami".

"Niko ne može - ni Janukovič, ni Kirejev, da ponizi moje časno ime", dodala je Timošenkova, ističući da će se boriti protiv "Janukovičevog režima", dok ima "snage i mogućnosti".

Pritom je kazala da je dobrog zdravstvenog stanja, bez obzira na duži boravak u istražnom zatvoru.

RIA Novosti prenosi mišljenje analitičara da će presuda, koju pažljivo prate zapadne zemlje, umnogome odrediti sudbinu Timošenkove i dalje odnose Kijeva i Brisela.

Timošenkova neće moći da učestvuje ni na narednim parlamentarnim izborima 2012, ni u predsedničkoj trci 2015. godine, navodi ta ruska agencija.

Evropska unija je kritikovala ovaj proces i upozorila da bi osuda opozicione liderke mogla da ima negativne posledice na odnose između Kijeva i EU.

Međutim šefica diplomatije EU Ketrin Ešton rekla je juče da će se pregovori sa Ukrajinom o približavanju EU nastaviti, bez obzira na ishod suđenja, iako EU nije "veliki optimista" i smatra da se ovde radi o "selektivnom primenjivanju pravde".

Neki lokalni analitičari smatraju da ukrajinske vlasti žele da postignu da Timošenko bude osuđena, ali bi posle toga mogli da dekriminalizuju taj član zakona, pa bi ona mogla da bude puštena na slobodu posle izricanja presude.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Timošenkovoj sedam godina zatvora

Izvor: Politika, 11.Okt.2011

KIJEV – Pečorski oblasni sud u Kijevu osudio je bivšu premijerku, a sada lidera opozicione partije Otadžbina Juliju Timošenko na sedam godina zatvora, javile su novinske agencije...Ranije danas predsedavajući veća Rodion Kirejev je, čitajući presudu, rekao da je Timošenkova proglašena krivom...

Nastavak na Politika...

Sud osudio Timošenko na sedam godina zatvora

Izvor: Vostok.rs, 11.Okt.2011

11.10.2011. -..Pečerski opštinski sud Kijeva u utorak je osudio bivšeg premijera Ukrajine Juliju Timošenko na sedam godina lišavanja slobode zbog prekoračivanja punomoćja prilikom potpisivanja gasnih ugovora sa RF 2009. godine, izveštava dopisnik RIA Novosti iz sudnice. Generalno tužilaštvo...

Nastavak na Vostok.rs...

EU razočarana presudom Timošenkovoj

Izvor: B92, 11.Okt.2011

Brisel, Kijev -- EU je izrazila duboko razoračaranje presudom suda u Kijevu u predmetu protiv bivše premijerke, a sada lidera opozicione stranke Otadžbina Julije Timošenko...Iz Brisela ukazuju da bi ta presuda mogla da ima velike posledice na bilateralne odnose Unije i Ukrajine...Ukrajinski sud izrekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.