Timošenkovoj sedam godina zatvora

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenkovoj sedam godina zatvora

Pečorski oblasni sud u Kijevu osudio je bivšu premijerku Juliju Timošenko na sedam godina zatvora.Timošenko je najavila je žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ranije danas predsedavajući veća Rodion Kirejev je, čitajući presudu, rekao da je Timošenkova proglašena krivom jer je prekoračila ovlašćenja prilikom potpisivanja sporazuma o isporuci i tranzitu gasa sa Rusijom 19. januara 2009. godine i da je nanela štetu kompaniji "Naftogaz-Ukrajine" od milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i po grivni (oko 200 miliona dolara).

Sud je, kako izveštava RIA Novosti, udovoljio tužbi "Naftogaza" i presudio da Timošenkova nadomesti 516 miliona grivni (oko 189,5 miliona dolara) u korist nacionalne naftne kompanije.

Agencija Interfaks navodi da će se zatvorska kazna računati počev od 5. avgusta kada je pritvorena, kao i da je Timošenkovoj zabranjeno da tokom tri godine bude u državnoj službi.

Čitajući presudu, Kirejev je naveo da je cena gasa bila u nesrazmeri sa ranije dostignutim dogovorima, kao i da je analiza rada "Naftogaza" pokazala da posle potpisivanja sporazuma s ruskom stranom uz odobrenje Timošenkove cena gasa porasla vise od 50 odsto.

Prema njegovim rečima, 2008. je prosečna cena gasa bila 179,5 dolara za 1.000 kubika, a posle potpisivanja ugovora 232,9 dolara, dok je cena tranzita ostala nepromenjena, navela je agencija RIA Novosti.

Itar-Tas s podseća da je proces protiv bivše premijerke započeo 24. juna i da je bivša premijerka tvrdila da je upravo ona efikasno Ukrajinu izvela iz gasne krize 2009. godine. Timošenko se usprotivila presudi. "Ne slažem se sa tom kaznom", rekla je Timošenkova, dodajući da će "štititi svoju čast na Evropskom sudu za ljudska prava", prenela je RIA Novosti.

Prema njenim rečima, današnja presuda predstavlja "povratak Ukrajine u 1937. godinu". "Sud je pokazao da je pogažen ustav i pravosuđe", govorila je ona istovremeno sa sudijom koji je izricao presudu, pozivajući sugrađane u "borbu protiv autoritarnog režima".

Glavno tužilaštvu Ukrajine smatra da je Timošenkova potpisala nepovoljne gasne sporazume sa Rusijom kako bi popravila svoj imidž uoči predsedničkih izbora 2010. godine, koje je izgubila od predsednika Viktora Janukoviča.

Brisel razočaran presudom, upozorava na posledice

Evropska unija izrazila je danas duboko razoračaranje presudom suda u Kijevu u predmetu protiv bivše premijerke a sada lidera opozicione stranke Otadžbina Julije Timošenko, ukazujući da bi ta presuda mogla da ima velike posledice na bilateralne odnose Unije i Ukrajine.

Ukrajinski sud izrekao je presudu Timošenkovoj od sedam godina zatvora i naknadu štete kompaniji "Naftogaz-Ukrajine" od 189 miliona dolara, nakon što je utvrđeno da je prekoračila ovlašćenja potpisivanjem sporazuma s Rusijom o isporuci i tranzitu gasa januara 2009. godine.

"EU će razmisliti o svojoj politici prema Ukrajini", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i dodaje da će način na koji će ukrajinske vlasti poštovati univerzalne vrednosti i vladavinu prava, posebno kako će postupati u slučajevima suđenja Timošenkovoj i članovima bivše vlade, imati velike posledice za bilateralne odnose EU-Ukrajina, uključujući posledice po sporazum o asocijaciji, na politički dijalog i saradnju na mnogo širem planu.

U saopštenju se navodi da je presuda izrečena posle suđenja na kom nisu poštovani međunarodni standardi, zahtevi za fer, transparentan i nezavisan sudski proces, na koje je ukazivala i u ranijim izjavama.

"To, na žalost, potvrđuje da se pravda primenjuje selektivno u politički motivisanim krivičnim procesima protiv lidera opozicije i članova bivše vlade", istakla je Eštonova, dodajući da je to "posebno razočaravajuće za zemlju koja trenutno predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.