Suđenje Karadžiću u svakom slučaju

Izvor: RTS, 12.Feb.2010, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Karadžiću u svakom slučaju

Čak i da je postojao dogovor sa Holbrukom o Karadžićevom imunitetu suđenje sigurno ne bi bilo prekinuto, kaže glavni Haški tužilac Serž Bramerc. On je "oprezni optimista" u vezi hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića pre zatvaranja Tribunala.

Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da suđenje Radovanu Karadžiću "sigurno ne bi bilo prekinuto", čak i da su se pokazale kao tačne tvrdnje nekadašnjeg vođe bosanskih Srba da mu je američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk obećao imunitet od sudskog gonjenja.

Žalbeno veće haškog tribunala odbilo je zahtev Radovana Kardžića za smenu Ričarda Harvija kao sudskog branioca.

Karadžić je od Tribunala tražio da povuče postavljenje Harvija, uz obrazloženje da mu sudski sekretar nije dao priliku da sam odabere branioca sa liste advokata registrovanih za zastupanje pred Tribunalom.

Žalbeno veće suda je, odbijajući zahtev, protumačilo da Karadžić koji namerava da se brani sam, a kome je sud postavio branioca, nužno ne uživa pravo da bira advokata koje imaju optuženi koji ne žele da se zastupaju sami.

"Suđenje sigurno ne bi bilo prekinuto. Prema našim dosadašnjim saznanjima nema dokaza da je postignut takav dogovor.

S druge strane, sud je doneo jasnu odluku da ako takav dogovor i postoji on nema nikakav uticaj na suđenje, jer niko ne može da garantuje imunitet u slucaju krivičnog gonjenja - osim Saveta bezbednosti koji je osnovao sud", rekao je Bramerc za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Glavni Haški tužilac je izrazio žaljenje što sudski postupak protiv Karadžića još nije počeo, dodavši da je ipak najbitnije to što je posle godina skrivanja Karadžić uhapšen.

Bramerc je u razgovoru ocenio da je sa sagovornicima u Beogradu uspostavio "dobre profesionalne odnose" zahvaljujući pre svega tome što "službe na licu mesta mnogo efikasnije međusobno saraduju nego ranije".

On je rekao da je "oprezni optimista" u vezi sa hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića pre zatvaranja Suda u Hagu.

"Savet bezbednosti sada radi na mehanizmu za najgori slučaj ako ne budu uhapšeni do tada. U tom slučaju bila bi aktivirana jedna komponenta suda i međunarodna zajednica bi na taj način jasno stavlja do znanja da obojica, ma kada i ma gde bila uhapšena, ne mogu izbeći sudenje, zaključio je Bramerc.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc: Karadžiću bi se sudilo čak i da je imao dogovor sa Holbrukom

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Feb.2010

Glavni Haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da sudjenje Radovanu Karadžiću "sigurno ne bi bilo prekinuto", čak i da su se pokazale kao tačne tvrdnje nekadašnjeg vodje bosanskih Srba da mu je američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk obećao imunitet od sudskog gonjenja

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Bramerc očekivao Mladićevo hapšenje posle Karadžićevog

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2010, 14:03

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da je očekivao da, posle hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića u julu 2008. godine, bude uhapšen i bivši načelnik Generalštaba vojske bosanskih Srba Ratko Mladić.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.