Suđenje Karadžiću u svakom slučaju

Čak i da je postojao dogovor sa Holbrukom o Karadžićevom imunitetu suđenje sigurno ne bi bilo prekinuto, kaže glavni Haški tužilac Serž Bramerc. On je "oprezni optimista" u vezi hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića pre zatvaranja Tribunala.

Glavni Haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da suđenje Radovanu Karadžiću "sigurno ne bi bilo prekinuto", čak i da su se pokazale kao tačne tvrdnje nekadašnjeg vođe bosanskih Srba da mu je američki izaslanik za Balkan Ričard Holbruk obećao imunitet od sudskog gonjenja.

"Suđenje sigurno ne bi bilo prekinuto. Prema našim dosadašnjim saznanjima nema dokaza da je postignut takav dogovor.

S druge strane, sud je doneo jasnu odluku da ako takav dogovor i postoji on nema nikakav uticaj na suđenje, jer niko ne može da garantuje imunitet u slucaju krivičnog gonjenja - osim Saveta bezbednosti koji je osnovao sud", rekao je Bramerc za nemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Glavni Haški tužilac je izrazio žaljenje što sudski postupak protiv Karadžića još nije počeo, dodavši da je ipak najbitnije to što je posle godina skrivanja Karadžić uhapšen.

Bramerc je u razgovoru ocenio da je sa sagovornicima u Beogradu uspostavio "dobre profesionalne odnose" zahvaljujući pre svega tome što "službe na licu mesta mnogo efikasnije međusobno saraduju nego ranije".

On je rekao da je "oprezni optimista" u vezi sa hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića pre zatvaranja Suda u Hagu.

"Savet bezbednosti sada radi na mehanizmu za najgori slučaj ako ne budu uhapšeni do tada. U tom slučaju bila bi aktivirana jedna komponenta suda i međunarodna zajednica bi na taj način jasno stavlja do znanja da obojica, ma kada i ma gde bila uhapšena, ne mogu izbeći sudenje, zaključio je Bramerc.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије