Studenti štrajkuju glađu

Izvor: RTS, 29.Nov.2010, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti štrajkuju glađu

Saobraćaj u Knez Miloševoj i Nemanjinoj ulici odblokiran, pošto je oko 50 studenata Univerziteta u Beogradu započelo štrajk glađu ispred Vlade Srbije. Akademci će noć provesti ispred zgrade Vlade. Štrajkač povređen kada je na njega naleteo automobil.

Oko 50 studenata Univerziteta u Beogradu koji su danas započeli štrajk glađu ispred Vlade Srbije pripremaju se da noć provedu u improvizovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šatoru postavljenom na trotoaru, uz zgradu Vlade u Nemanjinoj 11.

Tokom današnjeg štrajka studenata ispred sedišta Vlade Srbije, nešto pre 14 sati, jedan akademac je povređen, kada je na njega naleteo automobil.

Vozač putničkog vozila marke "pežo" naleteo je na studenta i tom prilikom mu povredio nogu. Incident se dogodio kada su studenti, u nameri da zatvore Nemanjinu ulicu, izašli na kolovoz. Mladić je stao ispred vozila, ali je vozač nastavio vožnju i naleteo na njega.

Studenti su zaustavili saobraćaj u traci od raskrsnice Nemanjine ulice u Ulice kneza Miloša, u pravcu ka Glavnoj železničkoj stanici.

Povređeni mladić je kolima Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar.

Studenti su pripremili ćebad, vodu, kartone, a od najlona su napravili šator, jednim delom prikačen za zgradu Vlade, a drugim za obližnju banderu. 

Saobraćaj u Knez Miloševoj i Nemanjinoj ulici, odblokiran je kasno po podne. Član organizacionog odbora štrajka, Nenad Uzelac rekao je agenciji Beta da će mogućnost ponovne blokade saobraćaja biti razmotrena ako se okupi veći broj studenta.

Ispred zgrade Vlade trenutno je mirno, a kako je rekao Uzelac, štrajkači nemaju problem sa policijom, uprkos tome što današnji skup nije prijavljen u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Oko 50 studenta započelo je štrajk u minut do 12, tražeći da im država omogući besplatno studiranje pošto su sakupili 48 poena.

Protest su počeli jutros u 10.30, na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su šetnjom centralnim ulicama Beograda došli do zgrade Vlade Srbije. U štrajk glađu stupili su studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta primenjenih umetnosti, Geografskog fakulteta, nekoliko viših škola, kao i predstavnici Filozofskog i Filološkog fakulteta.

Student prorektor Univerziteta umetnosti Nikola Radeka kaže da je radikalizacija protesta proistekla kao produkt iznenađenja koliko predstavnici Vlade Srbije i Ministarstva prosvete nisu imali razumevanja da iniciraju sastanak".

Studenti su počeli i da potpisuju peticiju za smenu pomoćnika ministra prosvete Slobodana Jaukovića, zbog, kako kažu, neprimernih izjava upućenih studentima. Jauković im je, pre nekoliko dana, poručio da pomoć traže od vlasnika Delte Miroslava Miškovića i predsednika SAD Baraka Obame.

Upis u skladu sa Zakonom 

U rektoratu Beogradskog univerziteta kažu da je ovogodišnji upis organizovan u skladu sa Zakonom, i da su otvorena vrata studentima da studiraju ono što žele.

Prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta, Neda Bokan kaže da se svi problemi javljaju tamo gde postoji disproporcija broja budžetskih i broja samofinansirajućih studenata - u korist samofinansirajućih, kao i tamo gde je prolaznost studenata izuzetno visoka u odnosu na druge fakultete.

Studenti su predali zahtev Ministarstvu prosvete da se budžetsko studiranje omogući svim studentima koji imaju 48 i više bodova, kao i da se prošire kvote za upis na master studije, ali su dobili negativan odgovor.

Ministar prosvete, Žarko Obradović izjavio je da Ministarstvo nema para da ispuni te studentske zahteve i plati svim studentima školarinu.

Postojeći novac raspoređen je, kako tvrdi Obradović , tako da se školuju studenti na sva tri nivoa studija. Školarina iznosi od 45. 000 do 240. 000 dinara. Država za školovanje jednog budžetskog studenta godišnje izdvaja u proseku 90. 000 dinara.

Podršku studentima dali su Konfederacija slobodnih sindikata i Studentska konferencija akademija strukovnih studija koja broji oko 60.000 studenata.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, nakon današnjeg sastanka sa ministrom Obradovićem, rekao je da će pokrajina, iako to nije u njenom domenu, finansirati školovanje studenata na master studijama za novembar i decembar. I da će sa resornim ministarstvom i Novosadskim univerzitetom i naredne godine raditi na tome.

"Radi se o 1.409 studenata, koji su zadovoljili sve uslove iz Bolonjske deklaracije i koji su upisani kao budžetski studenti. Mi smo svesni da se Ministarstvo suočava sa finansijskim teškoćama, a svesni smo i da ova obaveza nije naša nadležnost i odgovornost. Međutim, ne bi bilo fer da studenti iz svog džepa plate studiranje, posebno oni studenti koji su već primljeni na budžet, odnosno koji su ispunili najviše standarde koji su od njih bili traženi", rekao je Pajtić.

Jovanović: Nedopustiva situacija

Liberalno-demokratska partija pokrenuće razgovore sa predstavnicima ugroženih studenata, a u predstojećoj raspravi o budžetu za narednu godinu predložiće izmene koje će, bez povećanja deficita, obezbediti dovoljno novca za rešavanje problema budžetskog finansiranja, izjavio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

"To je od sudbinskog značaja u društvu u kojem samo šest odsto stanovništva ima fakultetsko obrazovanje, među kojima je sve manji broj mladih koji su stekli upotrebljivo i tržišno orijentisano znanje i veštine", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

"Ako je merilo za pokrivanje troškova školarine isključivo uspeh i pokazana želja za učenjem, onda ovi mladi ljudi zaslužuju da im školarina bude plaćena iz budžeta, pogotovo što se radi o 5.000 studenata, a ukupan iznos spornih školarina je na nivou od oko pet miliona evra", rekao je lider liberala.

Prema njegovim rečima, taj iznos je manji od onoga što godišnje građani Srbije plate samo kao kamatu na jedan od kredita koji nenamenski uzimaju Srbijagas, JAT ervejz ili neko drugo gubitaško javno preduzeće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saobraćaj krenuo, studenti ostali da gladuju

Izvor: Mondo, 29.Nov.2010

Oko 50 studenata, koji su danas započeli štrajk glađu ispred sedišta Vlade Srbije, spremno je da noć provedu u improvizovanom šatoru postavljenom na trotoaru Nemanjine 11. Tokom današnjeg protesta blokadom ulice, nešto pre 14 sati, dogodio se incident u kome je jedan akademac povređen kada je...

Nastavak na Mondo...

Studenti pred Vladom

Izvor: B92, 30.Nov.2010, 01:16

Beograd -- Studenti, njih pedesetak, proveli su noć u šatorima isped Zgrade Vlade Srbije štrajkujući glađu do ispunjenja zahteva. Ministar prosvete - Para nema...Štrajk će se nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtevi da svi koji imaju više od 48 bodova nastave školovanje na budžetu...U izjavi...

Nastavak na B92...

Studenti prenoćili ispred Vlade

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2010

Studenti nekoliko fakulteta Beogradskog univerziteta prespavali su noćas u improvizovanom šatoru na trotoaru ispred zgrade Vlade Srbije. Najavljuju da će nastaviti štrajk glađu sve dok nadležni iz Vlade ne pristanu na razgovore.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.