Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2010, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi naredio proterivanje nelegalnih Roma iz Francuske

PARIZ -

Polovina nelegalnih romskih naselja u Francuskoj biće raseljena u naredna tri meseca, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Bris Hortfe koji je dodao da će "gotovo odmah" u Rumuniju i Bugarsku biti proterani svi Romi koji su počinili neko krivično delo.

Ministar je kazao da u Francuskoj ima oko 300 romskih naselja, prenose agencije.

Uprkos kritikama da ima rasistički stav prema Romima, predsednik Nikola Sarkozi sazvao je juče sednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlade na kojoj su razmatrani "problemi koje izazivaju neki" Romi nakon nasilja koje se dogodilo pre desetak dana u jednoj opštini u centralnoj Francuskoj.

Do nasilja je došlo nakon što je jedan policajac ubio jednog romskog mladića koji je bežao od policije. Usledili su neredi, a jedna grupa Roma je napala policijsku stanicu.

Sarkozi je na sednici najavio da će odgovorni za nerede biti "strogo kažnjeni" i naredio proterivanje svih nelegalno naseljenih Roma koji u najvećem broju potiču iz istočne Evrope.

On se založio za izmenu zakona o imigrantima u cilju ubrzavanja procesa proterivanja što je "u interesu javnog reda". Francuski predsednik je još kazao da su ilegalna romska naselja izvor trgovine i eksploatacije dece i izvor prostitucije.

Predstavnici romske zajednice nisu, kako prenosi AP, bili pozvani na jučerašnju sednicu kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, ministar pravde i njegov kolega zadužen za imigraciju, kao i najviši policijski zvaničnici.

Vođe romske zajednice u Francuskoj ocenile su da su poruke sa sastanka rasističke i upozorile na ozbiljne posledice ako se ne sasluša i njihova strana.

"Danas smo pred otvaranjem jedne beznadežne stranice u francuskoj istoriji koja bi na žalost mogla da dovede do novih represija u budućnosti. Francuska se suočava sa velikim problemom rasizma u odnosu na ovu populaciju koja je u velikoj meri diskriminisana", izjavio je advokat Anri Braun na konferenciji za novinare koju su organizovali predstavnici romske zajednice.

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 400.000 Roma. Poslednjih godina, veliki broj Roma došao je iz balkanskih zemalja, uglavnom iz Rumunije, a većina je to učinila nelegalno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pariz raseljava romska naselja

Izvor: B92, 29.Jul.2010

Pariz -- Polovina od oko 300 nelegalnih romskih naselja u Francuskoj biće raseljena u naredna tri meseca, najavio ministar unutrašnjih poslova Bris Hortfe... On je kazao da će "gotovo odmah" u Rumuniju i Bugarsku biti proterani svi Romi koji su počinili neko krivično delo...Uprkos kritikama da ima...

Nastavak na B92...

Pariz raseljava romska naselja

Izvor: Šumadija Press, 29.Jul.2010

Polovina od oko 300 nelegalnih romskih naselja u Francuskoj biće raseljena u naredna tri meseca, najavio ministar unutrašnjih poslova Bris Hortfe.

Nastavak na Šumadija Press...

Francuska deportuje bugarske i rumunske Rome

Izvor: S media, 29.Jul.2010

Francuska će deportovati bugarske i rumunske Rome koji su se ogrešili o francuske zakone, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bris Ortfljo...Prema njegovim rečima, u naredna tri meseca će biti uklonjena polovina nezakonitih kampova Roma i čergara u Francuskoj, preneli su bugarski...

Nastavak na S media...

Francuski „obračun“ sa Romima

Izvor: Deutsche Welle, 29.Jul.2010

Posle nereda koje su pre dve nedelje izazvali Romi u francuskom gradiću Sent Enjanu, predsednik Francuske Nikola Sarkozi naredio je da se pozatvaraju svi ilegalni romski kampovi u državi u kojoj ima oko 400.000 Roma.

Nastavak na Deutsche Welle...

SARKOZI NAREDIO RUŠENJE ROMSKIH KAMPOVA (VIDEO)

Izvor: Kurir, 29.Jul.2010

PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi naredio je da se sruši oko 300 ilegalnih romskih kampova koje su podigle romske porodice koje se sele po Francuskoj i da se "gotovo odmah" proteraju Romi koji su došli iz Rumunije i Bugarske...Odluka francuskog predsednika, koju su kritikovale brojne grupe...

Nastavak na Kurir...

Sarkozi ruši 300 romskih naselja

Izvor: Blic, 30.Jul.2010, 01:10

Francuske levičarske partije i organizacije za ljudska prava oštro su juče kritikovale predsednika Nikolu Sarkozija, koji je u sredu pokrenuo inicijativu usmerenu na romske zajednice, čiji je cilj borba protiv kriminala. Sarkozi je naredio rušenje 300 ilegalnih naselja u naredna tri meseca, što...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.