Sarkozi: Srbija samo u perspektivi

Izvor: B92, 13.Dec.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Srbija samo u perspektivi

Pariz -- Nikola Sarkozi izjavio da prvo treba završiti ujedinjenje "evropske familije", pre nego što se otvori pitanje proširenja EU. Srbija u perspektivi.

"Mi smo upravo pozdravili Hrvatsku. Otvaranje prema Srbiji je perspektiva. Dozvolite da prvo ujedinimo evropsku porodicu, pre nego postavimo pitanje o onima koji su izvan Evrope", izjavio je predsednik Francuske u intervjuu pariskom "Mondu".

Sarkozi je istakao da se njegovo protivljenje ulasku Ankare u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU nije promenilo, upkos ekonomskom napretku dinamične Turske.

"EU je prvenstveno za evropski kontinent. Koliko znam, naši turski prijatelji - jedna velika sila i velika nacija - je uglavnom u Maloj Aziji", istakao je on.

Predsednik Sarkozi se od prvog dana, od kako je ušao u Jelisejsku palatu, smatra da Ankara ne treba da postane punopravni član EU pošto ona ne pripada Evropi. On se, zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel, zalaže da se sa Turskom uspostavi "privilegovano partnestvo".

Predsednik Sarkozi je istakao da Pariz želi da ima "najbolje odnose" sa Turskom koja ima važnu ulogu u svetu, pre svega kao most izmedju istoka i zapada.

Turska je 1999. godine stekla status kandidata za ulazak u EU, a pristupne pregovore je počela 2005. ali dosad, zbog protivljenja Francuske, Nemačke i Republike Kipar nije mnogo odmakla od početka.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarkozi: Otvaranje EU prema Srbiji je perspektiva

Izvor: S media, 13.Dec.2011

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je izjavio da prvo treba završiti ujedinjenje "evropske familije", pre nego što se otvori pitanje proširenja Evropske unije prema zemljama izvan kontinenta...Dačić: Priznavanje Kosova - uslov za Srbiju u EU..Fratini: Beč i Berlin koče kandidaturu Srbije..Najdžel...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.