SAD ne žele ukrajinski scenario za RS,ali ni nezavisnost

Izvor: B92, 13.Maj.2016, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD ne žele ukrajinski scenario za RS,ali ni nezavisnost"

Beograd -- Nezavisna Republika Srpska značila bi podelu BiH, a jedan deo te zemlje bi verovatno postao radikalizovan, što SAD ne žele.

To je izjavio profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server.

Server je, takođe, odbacio tvrdnje medija da Amerikanci promovišu neku vrstu evropskog Majdana, odnosno ukrajinskog scenarija u Banjaluci.

To je, na konferenciji magazina “Njuzvik“ u Beogradu, prokomentarisaoo kao besmislicu i netačnu informaciju jer, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako kaže, ne misli da je Amerikance briga za tako nešto.

"Amerikance je bilo briga za Miloševića. Nije ih dovoljno briga da urade tako nešto u Banjaluci", rekao je Server.

On je naglasio da sutrašnji protest koji je najavljen u Banjaluci ne bi trebalo da preraste u nasilje, jer bi se time napravio problem.

Kad je reč o protivljenju SAD eventualnoj nezavisnosti Srpske, Server je ukazao na to šta bi to praktično značilo:

"Ako počnete 'kidanje' Bosne, završili biste sa hrvatskom državom duž južne granice i koncentracijom muslimana u centralnoj Bosni, koja bi postala islamska zemlja i verovatno radikalizovana", rekao je Server.

Kako je rekao, Amerikanci ne žele radikalizovanu muslimansku državu u BIH, istakavši da to nisu želeli ni za vreme rata.

"Još je važnije - ni Beograd, ni Zagreb to ne žele", kazao je Server.

On smatra da Republika Srpska neće postati nezavisna iz mnogo razloga, između ostalog, jer i Srbija ne bi priznala tu nezavisnost, zato što bi, ukoliko bi to učinila, pokvarila odnose s Vašingtonom i Briselom.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD ne žele "ukrajinski scenario" za RS, ali ni nezavisnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2016

Nezavisna Republika Srpska značila bi podelu Bosne i Hercegovine, a jedan deo te zemlje bi verovatno postao radikalizovan, što SAD ne žele, izjavio je danas profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server...Server je takođe, odbacio tvrdnje medija da Amerikanci promovišu neku vrstu Evromajdana,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Server: SAD ne žele "ukrajinski scenario" za RS, ali ni nezavisnost

Izvor: RTS, 13.Maj.2016

Nezavisna Republika Srpska značila bi podelu Bosne i Hercegovine, a jedan deo te zemlje bi verovatno postao radikalizovan, što SAD ne žele, ocenio je profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server. Istakao je da Srbija ne mora da prizna Kosovo, "već samo da dopusti da Priština bude članica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.