Rusija ušla u rat zbog Srbije

Izvor: B92, 06.Nov.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija ušla u rat zbog Srbije"

Rusija nije želela Prvi svetski rat, ali je bila primorana da uđe u njega kako bi zaštitila svoje bratske slovenske narode, rekao je Konstantin Kosačev.

"Srpski narod je izgubio više od milion ljudi u tom ratu - četvrtinu stanovništva. Spontana reakcija Rusa i svih krugova ruskog društva, koje se zauzelo za njihovu zaštitu, bila je sasvim prirodna", rekao je direktor državne agencije Ruske Federacije Rosotrudničestvo na konferenciji o Prvom svetskom ratu i sudbini ruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sunarodnika, preneo je Itar-Tas.

"Većina ruskih građana nije sumnjala u to da se bori za ispravnu stvar, za svoju zemlju i svoju slovensku braću", rekao je direktor ruske federalne agencije za pitanja sunarodnika koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju.

Odmah po završetku rata, naveo je Kosačev, pojavila se verzija prema kojoj je Rusija bila kriva za prvi svetski masakr, a potom je isto rečeno i kad je reč o Drugom svetskom ratu, a te priče nisu ničim potvrđene.

"Rusija nije bila spremna za taj rat i preduzela je diplomatske napore da ga spreči", zaključio je Kosačev.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosačev: Rusija ušla u Veliki rat zbog Srbije

Izvor: RTS, 06.Nov.2014

Direktor ruske državne agencije tvrdi da je Rusija ušla u Veliki rat kako bi zašitila "bratske slovenske narode". Spontana reakcija Rusa da zaštiti srpski narod bila je sasvim prirodna, rekao je Konstantin Kosačev...Rusija nije želela Prvi svetski rat, ali je bila primorana da uđe u njega kako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.