Počeli pregovori o koalicijama

Izvor: RTS, 23.Jun.2009, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori o koalicijama

Prvi zvanični susret posle lokalnih izbora lidera SNS-a i DSS-a rezultirao dogovorom da ubuduće sarađuju i na republičkom i na lokalnom nivou. Nikolić i Koštunica saglasili su se, da uz pomoć radikala, ili koalicije oko socijalista, formiraju vlast u Zemunu, na Voždovcu i u Kosjeriću.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da je na sastanku sa liderom Demokratske stranke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojislavom Koštunicom dogovorena saradnja te dve stranke na lokalnom i republičkom nivou.

"Pokrenuli smo mnogo pitanja, mnogo tema, dogovorili principe na kojima ćemo zasnivati buduću saradnju, a i saradnju oko formiranja lokalnih vlasti u opštinama", rekao je Nikolić.

Precizirao da je sa Koštunicom dogovorio da će te dve stranke delovati jedinstveno kako bi obezbedile vanredne parlamentarne izbore, da Statut Vojvodine ne bude usvojen, jer nije u skladu sa Ustavom Srbije, i kako bi obezbedile da se istog dana kada se budu održavali vanredni parlamentarni izbori održi i referendum o članstvu Srbije u NATO.

"Visok stepen razumevanja postigli smo da treba i da možemo da formiramo vlast možda i u sve tri opštine u kojima su održani dopunski izbori. Složio sam se da sačekamo još dva-tri dana ako bude formalanog odgovora SRS", rekao je Nikolić.

On je dodao da će naprednjaci i narodnjaci, ako radikali ne odgovore, krenuti u posao prikupljanja i sabiranja glasova i pripremu za formiranje lokalne vlasti u Zemunu, Voždovcu i Kosjeriću.

"Postigli smo i saglasnost da i stranke koje su se izjasnile da žele da sarađuju mogu da budu naši partneri, a ponudićemo i SPS-u da učestvuje u formiranju vlasti", kazao je Nikolić i dodao da je to stav i SNS i DSS.

"PUPS i JS su se već izjasnile, ali mislim da treba razgovarati i sa SPS-om, ali znam da Ivica Dačić neće biti tu nekoliko dana, pa ćemo razgovarati kad se bude vratio. Nećemo stati, iduće nedelje ćemo dogovarati detalje oko formiranja vlasti", rekao je Nikolić.

DSS je posle sastanka saopštila da su se Koštunica i Nikolić dogovorili o zajedničkim principima, koji bi vodili ka raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora i referendumu o ulasku u NATO.

U međuvremenu, popodne su se sastali i lideri koalicije oko socijalista. Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma dogovorili su se da deluju jedinstveno i da budu otvoreni za razgovore sa svim strankama. Podsećaju da ih do sada nijedna partija nije pozvala na razgovore o formiranju vlasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić razgovarao sa Koštunicom

Izvor: B92, 22.Jun.2009, 19:40

Beograd -- Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić izjavio je da je razgovarao sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom o mogućem formiranju koalicije u dve beogradske opštine... Nikolić je naveo da očekuje da će se predstavnici tih stranaka sastati sutra ili narednih dana. "Danas sam razgovarao sa Koštunicom...

Nastavak na B92...

Dogovor naprednjaka i DSS, čekaju se radikali

Izvor: Mondo, 24.Jun.2009, 09:48

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je posle sastanka sa predsednikom DSS Vojislavom Koštunicom, izjavio da su se složili da treba vlast da formiraju u 'možda' sve tri opštine u kojima su održani dopunski izbori, ali da će, ipak, sačekati odgovor radikala o eventualnoj saradnji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.