Obama u Pekingu, zamenjene uloge

Izvor: RTS, 16.Nov.2009, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama u Pekingu, zamenjene uloge

Ne želimo da namećemo sistem vladavine bilo kojoj zemlji, ali smatramo da oni principi za koje se SAD zalaže nisu samo američki, već univerzalni, poručio Obama u Kini. Obama će u Pekingu imati ulogu rasipnika koji je došao kod svog bankara da mu izrazi poštovanje, piše "Njujork tajms".

Američki predsednik Barak Obama, obraćanjem pred nekoliko stotina kineskih studenata u Muzeju za nauku i tehnologiju u Šangaju, započeo je posetu Kini, koja se smatra najznačajnijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << etapom njegove osmodnevne azijske turneje.

U obraćanju studentima u Šangaju, Obama je naglasio svoju posvećenost jačanju odnosa sa Kinom, istakavši da mnogi globalni izazovi ne mogu da se reše bez saradnje dve super sile.

"Nije predodređeno da budemo suparnici", rekao je Obama.

Američki predsednik je, govoreći o univerzalnim pravima, rekao da SAD ne žele da nameću sistem vladavine bilo kojoj zemlji, ali da smatraju da oni principi za koje se ta zemlja zalaže nisu samo američki.

"Slobodu izražavanja i slobodu veroispovesti, pristup informacijama i učešće u politici, smatramo univerzalnim pravima koja bi trebalo da budu dostupna svima, uključujući etničke i verske manjine, kako u SAD, tako u Kini ili bilo kojoj drugoj zemlji", dodao je Obama.

Međutim, kako pišu američki mediji, poseban aspekt prve posete Obame Kini su ekonomska pitanja.

Zanimljivo je, kako piše "Njujork tajms", da će, prilikom posete Kini, Obama imati ulogu rasipnika koji je došao kod svog bankara da mu izrazi poštovanje.

Kina je najveći strani kreditor SAD-a, što je, kako piše američki list, promenilo suštinu odnosa između dve sile, a Obama će, za razliku od njegovih prethodnika, koji su javno pozivali i podsticali Kinu da prati zapadni ekonomski model, na to trošiti manje vremena.

"Ne tražimo da Kina uspori svoj rast", poručio je Obama uoči posete Kini.

"Naprotiv, Kina je dobrodošla kao jak, prosperitetan i uspešan član zajednice naroda", ocenio je Obama i dodao da je trgovina između dve zemlje dovela do ekonomskog rasta u obe zemlje.

Neposredno pre puta u Peking Obama je rekao da namerava da pokrene temu kineske valute juana, za koju su američki zvaničnici više puta upozorili da je potcenjena, što ugrožava izvoz američkih kompanija u Kinu.

Kina drži juan na nivou od 6,83 u odnosu na dolar od jula 2008. godine.

Kina zabrinuta zbog deficita SAD

Međutim, kineski zvaničnici su u više navrata odbacili stavove SAD o juanu i poručili da su više zaineteresovani da pričaju o tome kako će se plan reforme zdravstvenog sistema odraziti na fiskalni deficit SAD, koji je na rekordnom nivou.

Kina je najveći vlasnik američkih hartija od vrednosti i drži više od 2 hiljade milijardi dolara u stranim deviznim rezervama, od čega najviše u dolarima.

Dolar je oslabio od 14 do 16 odsto u odnosu na valute država sa kojima SAD najviše trguju, a kineske vlasti negodovale su i zbog američkog protekcionizma, jer je Amerika nedavno zabranila uvoz kineskih guma i čeličnih cevi.

Obama je pre govora pred studentima razgovorao iza zatvorenih vrata sa gradonačelnikom Šangaja, Ju Zengšengom.

Mnoge američke firme nalaze se u Šangaju koji se smatra trgovinskim i finansijskim centrom u regionu.

Šangaj je grad koji je svedok napretka u diplomatskim odnosima Amerike i Kine više od tri decenije.

Obama će se sutra u Pekingu sastati s kineskim predsednikom Hu Đintaom, a njihov razgovor biće orijentisan na rešavanje ekonomskih problema, klimatskih promena i pitanja iranskog i sevrenokorejskog nuklearnog programa.

Peking je pozdravio odluku američkog predsednika da odloži planirani sastanak sa tibetanskim duhovnim vođom, Dalaj Lamom, koga kineske vlasti smatraju separatistom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama za trgovinsku ravnotežu sa Kinom

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2009

Američki predsednik Barak Obama, koji je u ponedeljak u Šangaju započeo posetu Kini, rekao je da Vašington ne pokušava da suzbije ekonomski rast Kine ali da bi trgovina između dve supersile trebalo da bude uravnoteženija...U govoru pred studentima u gradskoj skupštini u Šangaju, Obama je istakao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Obamin put na Istok ili resetovanje spoljne politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2009

ŠANGAJ - Predsednik SAD Barak Obama, koji je danas u Šangaju započeo posetu Kini, rekao je da Vašington ne pokušava da suzbije ekonomski rast Kine, ali da bi trgovina između dve supersile trebalo da bude uravnoteženija...U govoru pred studentima u gradskoj skupštini u Šangaju, Obama je istakao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.