Obamin put na Istok ili resetovanje spoljne politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin put na Istok ili resetovanje spoljne politike

ŠANGAJ - Predsednik SAD Barak Obama, koji je danas u Šangaju započeo posetu Kini, rekao je da Vašington ne pokušava da suzbije ekonomski rast Kine, ali da bi trgovina između dve supersile trebalo da bude uravnoteženija.

U govoru pred studentima u gradskoj skupštini u Šangaju, Obama je istakao da SAD i Kini nije "predodređeno da budu protivnici", iako su tokom proteklih 30 godina odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dve zemlje bili prožeti "neslaganjima i teškoćama", preneo je Rojters.

"Verujemo da su sloboda izražavanja i vere, dostupnost informacija i politička participacija univerzalna prava koja bi trebalo da budu dostupna svim ljudima, uključujući etničke i religijske manjine", rekao je Obama govoreći o trenutnom stanju ljudskih prava u svetu.

Podršaka politici "jedne Kine"

Američki predsednik je danas izjavio da će Vašingon nastaviti da podržava politiku "jedna Kina".

Američki predsednik je tokom svoje prve posete Kini istakao da je i ranije govorio da SAD podržavaju politiku "jedne Kine" i da Vašington ne želi "da menja tu politiku niti pristup" te se putem dijaloga i komunikacije mogu rešiti svi problemi.

Obama nije želeo da odgovori na pitanje o prodaji oružja Tajvanu, koji se otcepio od Kine 1949. godine.

U obraćanju studentima Obama je podsetio da najveća pretnja po SAD i dalje ostaju terorističke mreže poput Al Kaide.

"Oni su sada pomereni izvan granica Avganistana, ali nastavljaju da održavaju bliske veze sa drugim ekstremističkim organizacijama u regionu i zbog toga smatram da nam je bitno da stabilizujemo Avganistan", kazao je predsednik SAD.

Obama je posle Šangaja doputovao u Peking gde će razgovarati sa predsednikom Kine Hu Đintaom o neuravnoteženoj trgovini dve zemlje, nuklearnom programu Irana i Severne Koreje i klimatskim promenama.

Predsednik SAD se u trodnevnoj poseti Kini nalazi od juče, a ona je došla u vreme zategnutijih trgovinskih odnosa dve zemlje, ali i Obamine odluke da odloži sastanak sa tibetantskim verskim liderom Dalaj Lamom, što je Peking pozdravio.

Tajms: "Globalno dugme za novi početak"

Američki predsednik Barak Obama nije imao izbora, već je pre deset meseci morao ponovo da pokrene američku spoljnu politiku na svim kontinentima, piše list "Tajms" povodom azijske turneje šefa Bele kuće koja je u toku.

Pod naslovom "Globalno dugme za novi početak" (resetovanje) list ističe da se rezultati razlikuju, ali su na svim kontinentima usmereni u dobrom pravcu i to ilustruje razlikom između ponašanja Baraka Obame i bivšeg potpredsednika Dika Čejnija pred japanskim carem, što je razlika između spoljne politike administracije bivšeg predsednika Džordža Buša i administracije Baraka Obame.

Obamin duboki poklon i Čejnijev uspravan stav uz rukovanje razlikuju: čoveka koji je radio za administraciju koja je nanela neizmernu štetu ugledu Amerike u svetu - od vođe administracije koja je na svakom frontu pred izazovima, ali koja još može da pretvori u stvarnost svoja prvobitna obećanja o "prosvetljenom vođstvu u multipolarnom svetu".
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.