Obama: SAD udaraju na ID jače nego ikad

Izvor: B92, 14.Dec.2015, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: SAD udaraju na ID jače nego ikad

SAD udaraju na položaje Islamske države u Siriji “jače nego ikad” rekao je američki predsednik Barak Obama.

On je naveo da je u novembru izvedeno najviše vazdušnih udara od početka akcije koalicije.

U nedavnim napadima, kako je saopšteno, SAD je pogodilo položaje nekoliko lidera terorističke organizacije i naftna polja koja većim delom obezbeđuju prihode teroristima.

Obama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je saopštio da ID nije imala nijednu uspešnu kopnenu operaciju od leta, kao i da je izgubila oko 40 odsto teritorije u Iraku.

U znatno oštrijem tonu nego inače on je rekao da SAD i njihovi saveznici sada prelaze na borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji. "Udaramo ih jače nego ikada," rekao je Obama u govoru posle jednog od retkih sastanaka Saveta za nacionalnu bezbednost koji je održan u Pentagonu, obećavši da će Islamskoj državi od sada biti teže da širi propagandu u svetu.

"Lideri Islamske države ne mogu da se sakriju. Naša poruka je jednostavna, vi ste sledeći," rekao je Obama navodeći niz lidera Islamske države koji su ubijeni u operacijama koalicije.

Kao ni u govoru koji je održao u Ovalnoj sobi pre nedelju dana, Obama nije nagovestio promenu politike ali je priznao da "napredak treba da ide brže," prenosi AFP.

On je najavio da će poslati ministra odbrane Eša Kartera na Bliski istok kako bi pružio više vojne pomoći zemljama koje se bore protiv Islamske držve, preneo je Rojters.

Američki predsednik je izložen kritikama republikanaca da ne radi dovoljno kako bi se uzvratio Islamskoj državi, naročito posle napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi i pucnjave u San Benardinu u Kaliforniji u kojima je poginulo 14 ljudi.

Sastanak tima za nacionalnu bezbednost izvan Bele kuće je deo napora da se ublaži zabrinutost Amerikanaca u pogledu terorizma na domaćem terenu pred božićne i novogodišnje praznike, prenosi AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Intenzivira se borba protiv IDIL-a u Iraku i Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Dec.2015

Američki predsednik Barak Obama izjavio je večeras da su intenzivirani vojni napori SAD i njenih saveznika protiv islamističkih ekstremista iz IDIL-a u Iraku i Siriji dodajući da ta borba treba da bude još jača."Borimo se jače neko ikada. Što je više oslabljena, to će Islamskoj državi biti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Obama: Značajan napredak u borbi protiv ID

Izvor: VOA, 14.Dec.2015

Predsednik Barak Obama izjavio je da koalicija koju predvode Sjedinjene Države deluje "hiruški i precizno uz veliki osećaj hitnosti” u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, kako bi uništila tu grupu...Na konferenciji za novinare posle razgovora sa najvišim funkcionerima u Pentagonu,...

Nastavak na VOA...

Obama: Teroristi od leta nisu sproveli nijednu uspešnu operaciju

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2015, 11:46

15.12.2015. -..Teroristi takozvane Islamske države od leta nisu sproveli nijednu uspešnu kopnenu operaciju u Siriji i Iraku, a u poslednje vreme izgubili su skoro 40 odsto teritorije, izjavio je američki predsednik Barak Obama...Obama je na konferenciji za novinare nakon Nacionalnog saveta bezbednosti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.