Ponedeljak, 14.12.2015.

20:09

Obama: SAD udaraju na ID jače nego ikad

SAD udaraju na položaje Islamske države u Siriji “jače nego ikad” rekao je američki predsednik Barak Obama.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

On je naveo da je u novembru izvedeno najviše vazdušnih udara od početka akcije koalicije.

U nedavnim napadima, kako je saopšteno, SAD je pogodilo položaje nekoliko lidera terorističke organizacije i naftna polja koja većim delom obezbeđuju prihode teroristima.

Obama je saopštio da ID nije imala nijednu uspešnu kopnenu operaciju od leta, kao i da je izgubila oko 40 odsto teritorije u Iraku.

U znatno oštrijem tonu nego inače on je rekao da SAD i njihovi saveznici sada prelaze na borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji. "Udaramo ih jače nego ikada," rekao je Obama u govoru posle jednog od retkih sastanaka Saveta za nacionalnu bezbednost koji je održan u Pentagonu, obećavši da će Islamskoj državi od sada biti teže da širi propagandu u svetu.

"Lideri Islamske države ne mogu da se sakriju. Naša poruka je jednostavna, vi ste sledeći," rekao je Obama navodeći niz lidera Islamske države koji su ubijeni u operacijama koalicije.

Kao ni u govoru koji je održao u Ovalnoj sobi pre nedelju dana, Obama nije nagovestio promenu politike ali je priznao da "napredak treba da ide brže," prenosi AFP.

On je najavio da će poslati ministra odbrane Eša Kartera na Bliski istok kako bi pružio više vojne pomoći zemljama koje se bore protiv Islamske držve, preneo je Rojters.

Američki predsednik je izložen kritikama republikanaca da ne radi dovoljno kako bi se uzvratio Islamskoj državi, naročito posle napada u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi i pucnjave u San Benardinu u Kaliforniji u kojima je poginulo 14 ljudi.

Sastanak tima za nacionalnu bezbednost izvan Bele kuće je deo napora da se ublaži zabrinutost Amerikanaca u pogledu terorizma na domaćem terenu pred božićne i novogodišnje praznike, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: