OEBS pozvao manjine na upis u biračke spiskove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2010, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS pozvao manjine na upis u biračke spiskove

BEOGRAD - Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Dimitrios Kipreos pozvao je danas pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da se upišu u posebne biračke spiskove i glasaju na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi pomogle široku zastupljenost i legitimnost tih tela.

"Široka zastupljenost je presudna i stoga veoma ohrabrujem nacionalne manjine da aktivno učestvuju u procesu upisivanja i glasanja", naveo je Kipreos, a prenela Misija OEBS u saopštenju.

Visoka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izlaznost na izborima omogućiće savetima da u skladu sa evropskim standardima odgovore na kulturne i obrazovne potrebe manjina, a posebno kada je u pitanju upotreba jezika manjinskih zajednica.

Šef misije OEBS je posebno pozvao zajednicu Albanaca, koja treba prvi put da formira savet, da se upiše u dovoljnom broju za neposredne izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

"Imajući u vidu značaj integracije manjine Albanaca u društveni i politički život Srbije, neposredni izbori Saveta bili bi opcija koja najviše odgovara", naveo je on.

Kipreos je pohvalio a za i izbora za savete i ocenio da će doprineti "naporima da se stvori pravni i institucionalni okvir za ostvarivanje prava na manjinsku samoupravu u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe manjinskih jezika".

Upis u posebne biračke spiskove otvoren je do 9. marta, a izbori će biti neposredni za savete zajednica koje budu imale upisano više od polovine birača sa poslednjeg popisa.

Izbori za nacionalne savete održaće se u maju. U Srbiji je do sada postojalo 15 nacionalnih saveta, a za predstojeće izbore prijavilo se još četiri zajednice.

O organizaciji upisa u posebne biračke spiskove i posetama Nacionalnim savetima manjinskih zajednica, u Dnevniku Radio - televizije Vojvodine govorio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS pozvao manjine na upis u biračke spiskove

Izvor: Beta, 08.Feb.2010

BEOGRAD, 8. februara 2010. (Beta) - Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Dimitrios Kipreos pozvao je u ponedeljak pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da se upišu u posebne biračke spiskove i glasaju na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi pomogle široku zastupljnost i legitimnost...

Nastavak na Beta...

OEBS pozvao manjine na upis u biračke spiskove

Izvor: EMportal, 08.Feb.2010

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos pozvao pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da se upišu u posebne biračke spiskove i glasaju na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi pomogli široku zastupljnost i legitimnost tih tela.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.