NATO priznao stradanje civila

Izvor: RTS, 08.Jun.2012, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO priznao stradanje civila

Američki general Džon Alen javno se izvinio zbog pogibije avganistanskih civila u bombardovanju NATO-a. Ovo je prva potvrda NATO-a da su u nekom napadu u Avganistanu poginuli i civili.

Komandant NATO-a i američkih snaga u Avganistanu, general Džon Alen javno se izvinio zbog civilnih žrtava u vazdušnom napadu koalicije u istočnoj provinciji Logar u sredu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kako je javila agencija Asošiejted pres, general Alen došao je u Logar, kako bi se lično izvinio stanovništvu i zvaničnicima provincije zbog smrti 18 civila u bombardovanju NATO-a, čija su meta bili talibanski ekstremisti.

"Avganistanci imaju moje izvinjenje, a mi ćemo se pobrinuti za porodice žrtava", rekao je Alen.

Ovo je prva potvrda NATO-a da su u napadu poginuli i civili.

Prema ranijim izjavama avganistanskih zvaničnika i stanovnika provincije, u bombardovanju su poginuli civili koji su proslavljali venčanje, a među njima i žene i deca.

Fotograf agencije AP koji se nalazio na licu mesta video je u nekoliko vozila leševe pet žena, sedmoro dece i šest muškaraca, koje su seljaci odvezli u glavni grad provincije Logar da bi protestovali zbog bombardovanja.

Prema rečima meštana, svi poginuli bili su na svadbi, a zvaničnici avganistanske vlade saopštili su da je među mrtvima bilo i ekstremista.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izvinjenje komandanta NATO zbog civilnih žrtava

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2012

KABUL - Komandant NATO i američkih snaga u Avganistanu, general Džon Alen javno se danas izvinio zbog civilnih žrtava u vazdušnom napadu koalicije u istočnoj provinciji Logar u srijedu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Izvinjenje NATO zbog pogibije civila

Izvor: VOA, 08.Jun.2012

Komandant američkih i NATO snaga lično je izrazio saučešće porodicama civilnih žrtava vazdušnog napada u Avganistanu u sredu.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.