Kratak razgovor Putina i Porošenka

Izvor: B92, 06.Jun.2014, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratak razgovor Putina i Porošenka

Pariz -- Ruski predsednik Vladimir Putin se danas neformalno susreo sa novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, javljaju francuski mediji.

To je prvi susret dvojice lidera otkad je Porošenko na izborima 25. maja izabran za novog predsednika Ukrajine, prenela je agencija AP.

Kratak susret Putina i Porošenka se dogodio nakon što su svetske vođe, okupljene na proslavi savezničkog iskrcavanja u Normandiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozirali za zajedničku fotografiju.

Nakon fotografisanja, većina lidera je otišla na ručak u obližnju zgradu, ali su Putin, Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel ostali ispred da porazgovaraju utroje. Novinari koji su bili u blizini nisu mogli da čuju razgovor, koji je trajao oko jednog minuta.

Međutim, nakon toga, a pre ručka kome su prisustvovali svetski lideri koji su došli na svečanost, razgovarali su o primirju i drugim mogućim merama za ublažavanje krize, kao i o mogućnosti da Moskva prizna izbor Porošenka za predsednika.

Dva lidera su razgovarala petnaestak minuta, a njihov neplanirani sastanak inicirao je francuski predsednik Fransoa Oland pred početak ručka, saopštili su francuski zvaničnici, a prenosi AFP.

"Oni su razgovarali o mogućim merama deeskalacije (krize) uključujući i mogućnost da Moskva prizna izbor Porošenka. Detalji o primirju će, takođe, biti predmet razgovora u narednim danima", izjavio je neimenovani zvaničnik francuskog predsedništva, javio je Rojters.

On je dodao da su Putin i Porošenko razgovarali i o ekonomskim posledicama krize, kao i da će Putin sutra poslati ambasadora u Kijev.

Zasad nema planova za duži, zvanični susret između predsednika Rusije i Ukrajine.

Peskov: Založili se za okončanje krvoprolića

Ruski predsednik Vladimir Putin i novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko založili su se za okončanje krvoprolića na jugoistočnim teritorijama Ukrajine, izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da je Putin kratko razgovarao sa Porošenkom, kao i sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pre formalnog ručka svetskih lidera, koji su pozvani u Francusku povodom obeležavanja 70. godišnjice Dana D, preneo je Itar-Tas.

Tokom kratkog razgovora, i Putin i Porošenko govorili su o tome da treba okončati krvoprolića u jugoistočnoj Ukrajini što je pre moguće i zaustaviti sve borbene aktivnosti u interesu kako ukrajinskih trupa, tako i pristalica federalizacije Ukrajine, rekao je Peskov novinarima.

Pored toga, oni su potvrdili da ne postoje alternative za mirno političko rešenje sukoba, dodao je portparol ruskog predsednika.

Oland je sinoć na večeri sa Putinom ukazao na potrebu da u Ukrajini, gde na istoku zemlje traju žestoki sukobi izmedju ukrajinske vojske i proruskih snaga, bude postignuto primirje, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

"Putinu smo sinoć rekli: u Ukrajini se razbuktao pravi rat. Kako možemo da doprinesemo dogovoru o primirju?", rekao je Fabijus, koji je prisustvovao toj večeri.

On je dodao da je Putinu rečeno i da je primirje "prva stvar koja se neophodno mora uraditi".

"Imali smo veoma otvoren razgovor", naveo je francuski šef diplomatije i dodao kako je Putin priznao da ima "odredjeni, ali ne i potpuni uticaj" nad dogadjajima u Ukrajini.

"On je naveo primer da je na Krimu održan referendum iako je on prethodno zatražio da on ne bude održan", rekao je Fabijus, govoreći o referendumu o nezavisnosti kojeg su proruski pobunjenici 11. maja održali na istoku Ukrajine.

O sastanku Putina sa Merkelovom navedeno je da mu je ona tom prilikom poručila da Rusija ima "veliku odgovornost" u doprinosu miru u Ukrajini.

"Tokom razgovora, kancelarka je ukazala da se sada, nakon priznatih predsedničkih izbora u Ukrajini, vreme mora iskoristiti da se postigne stabilizacija, naročito na istoku Ukrajine", rekla je portparolka nemačke vlade na konferenciji za novinare u Berlinu.

Merkelova se proteklih nedeljna redovno čula telefonom sa Putinom, a mediji javljaju da je glavna tema njihovog razgovora, verovatno, situacija u Ukrajini, koja je bacila senku na svecanost na severu Francuske.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neformalni susret Putina i Porošenka

Izvor: Akter, 06.Jun.2014

Ruski predsednik Vladimir Putin se danas na marginama proslave Dana D u Normandiji neformalno susreo sa novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.