Hitan sastanak u Beču o ADR sertifikatima

Izvor: RTS, 04.Apr.2016, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitan sastanak u Beču o ADR sertifikatima

Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri je, na poziv EU, otputovala u Beč na hitan sastanak sa predstavncima Srbije u vezi obostranog priznanja sertifikata za prevoz opasnih materija, poznatog kao ADR, navode prištinski mediji.
Vlasti na Kosovu su saopštile da se o tome, na insistiranje Edite Tahiri, raspravljalo u Briselu sedam meseci, ali da Beograd nije pokazao spremnost da se kroz dijalog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dođe do obostranog priznanja sertifikata ADR.
Edita Tahiri je obavestila EU da je ponašanje Beograda u suprotnosti sa evropskim principima, zbog čega je organizovan hitan sastanak, navedeno je u saopštenju kosovske vlade.
Ministarstvo trgovine Srbije je ranije, pošto je kosovska carina počela da vraća srpske kamione koji prevoze opasan teret na Kosovo, ocenilo da je jednostranom primenom recipročnih mera kosovska strana prekršila odredbe CEFTA sporazuma o rešavanju spornih situacija i najavilo da će se o tom problemu razgovarati u okviru te organizacije.
"KiM nije ugovorna strana Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu opasnog tereta koji predviđa odgovarajuću proceduru za izdavanje ovih sertifikata od strane članica ovog sporazuma", naveli su u resornom ministarstvu.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila da je reč o temi koja je i dalje predmet ekspertskih razgovora u Briselu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tahiri hitno otputovala u Beč, sastanak BG i PR

Izvor: B92, 04.Apr.2016

Brisel -- Kosovska ministarka bez portfelja Edita Tahiri, na poziv Evropske unije, otputovala je u Beč na hitan sastanak s predstavncima Srbije...Kako navode prištinski mediji, sastanak će biti održan u vezi s obostranim priznanjem sertifikata za prevoz opasnih materija, poznatog kao ADR...Edita...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.