Dijalogom do mira na Kosovu

Izvor: RTS, 16.Sep.2011, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalogom do mira na Kosovu

Evropska unija poručuje da primena dogovora o carinskim pečatima ne utiče na pitanje statusa Kosova. Mir i uzdržanost na severu Kosova u interesu bezbednosti građana, poručuju SAD i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Primena dogovora o carinskim pečatima ne utiče na pitanje statusa Kosova, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, naglasivši da je zadovoljna što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je trgovina krenula u jednom smeru i da očekuje da će krenuti i u drugom.

"Želim da podvučem da primena dogovora o carinskim pečatima ne prejudicira pitanje statusa i tiče se slobodne trgovine i vladavine zakona na Kosovu", istakla je Eštonova.

Visoka predstavnica EU je rekla da dijalog Beograd-Priština treba da bude nastavljen i pozvala "sve na severu Kosova na uzdržanost i smirenost", jer je nasilje neprihvatljivo.

"Cilj primene novih carinskih dogovora od strane Euleksa i Kfora na prelazima na severu Kosova je da se obnove normalne trgovinske mere i ukinu zabrane između Srbije i Kosova, saglasno CEFTA odredbama i evropskim vrednostima, što je i u interesu obe zajednice", Eštonova.

Posao na prelazima će, kako je rekla, "obavljati obučeni pogranični policajci i stručni carinici Euleksa, u skladu s njegovim izvršnim mandatom".

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da nema razloga da se administrativni prelazi Brnjak i Jarinje tretiraju na drugačiji način u odnosu na ostale prelaze na Kosovu i Metohiji.

"Rešenje je da carinici Euleksa upravljaju i donose odluke na tim prelazima, a kao i na svim ostalim prelazima, i na ovim treba da budu albanski carinici", rekao je Dežer.

SAD i OEBS pozivaju na uzdržanost

SAD je izrazio zabrinutost zbog porasta napetosti na severu Kosova i pozvao sve strane na uzdržanost.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner ocenio je da blokade puteva ometaju slobodu kretanja, što nije u skladu sa aspiracijama Beograda i Prištine za ulazak u EU.

"Svakako smo zabrinuti zbog situacije. Pozivamo sve strane da održe mir i izbegavaju ishitrene poteze, kao i da se uzdrže od zapaljive retorike", rekao je Toner istakavši da treba nastaviti dijalog.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) takođe je pozvala na mir i uzdržanost na severu Kosova u interesu bezbednosti građana i istakla da otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog.

Predsedavajući OEBS-u, šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis je, u saopštenju, istakao da je potreban konstruktivan pristup.

"Obezbeđenje sigurnosti i bezbednosti građana, bez obzira na etničku pripadnost, treba da bude glavni prioritet i pozivam sve strane da budu uzdržane i deluju odgovorno", istakao je Ažubalis.

Ažubalis je istakao da otvorena pitanja treba da se reše mirno i na odgovoran način kroz dijalog.

"OEBS i misija organizacije na Kosovu su u tesnoj saradnji sa međunarodnim partnerima, opredeljeni su u pomoći u promociji stabilnog i bezbednog okruženja, kao i dobrobiti svih zajednica", zaključio je Ažubalis.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eštonova zadovoljna prometom robe

Izvor: B92, 17.Sep.2011, 01:35

Brisel -- Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz centralne Srbije ka Kosovu...Ona je saopštila da su Euleks i Kfor na severu Kosova počeli da primenjuju "nove dogovore o carini"..Istovremeno, kako je navedeno u saopštenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.