Читај ми!

Dijalogom do mira na Kosovu

Evropska unija poručuje da primena dogovora o carinskim pečatima ne utiče na pitanje statusa Kosova. Mir i uzdržanost na severu Kosova u interesu bezbednosti građana, poručuju SAD i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Primena dogovora o carinskim pečatima ne utiče na pitanje statusa Kosova, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, naglasivši da je zadovoljna što je trgovina krenula u jednom smeru i da očekuje da će krenuti i u drugom.

"Želim da podvučem da primena dogovora o carinskim pečatima ne prejudicira pitanje statusa i tiče se slobodne trgovine i vladavine zakona na Kosovu", istakla je Eštonova.

Visoka predstavnica EU je rekla da dijalog Beograd-Priština treba da bude nastavljen i pozvala "sve na severu Kosova na uzdržanost i smirenost", jer je nasilje neprihvatljivo.

"Cilj primene novih carinskih dogovora od strane Euleksa i Kfora na prelazima na severu Kosova je da se obnove normalne trgovinske mere i ukinu zabrane između Srbije i Kosova, saglasno CEFTA odredbama i evropskim vrednostima, što je i u interesu obe zajednice", Eštonova.

Posao na prelazima će, kako je rekla, "obavljati obučeni pogranični policajci i stručni carinici Euleksa, u skladu s njegovim izvršnim mandatom".

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da nema razloga da se administrativni prelazi Brnjak i Jarinje tretiraju na drugačiji način u odnosu na ostale prelaze na Kosovu i Metohiji.

"Rešenje je da carinici Euleksa upravljaju i donose odluke na tim prelazima, a kao i na svim ostalim prelazima, i na ovim treba da budu albanski carinici", rekao je Dežer.

SAD i OEBS pozivaju na uzdržanost

SAD je izrazio zabrinutost zbog porasta napetosti na severu Kosova i pozvao sve strane na uzdržanost.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner ocenio je da blokade puteva ometaju slobodu kretanja, što nije u skladu sa aspiracijama Beograda i Prištine za ulazak u EU.

"Svakako smo zabrinuti zbog situacije. Pozivamo sve strane da održe mir i izbegavaju ishitrene poteze, kao i da se uzdrže od zapaljive retorike", rekao je Toner istakavši da treba nastaviti dijalog.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) takođe je pozvala na mir i uzdržanost na severu Kosova u interesu bezbednosti građana i istakla da otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog.

Predsedavajući OEBS-u, šef litvanske diplomatije Audronius Ažubalis je, u saopštenju, istakao da je potreban konstruktivan pristup.

"Obezbeđenje sigurnosti i bezbednosti građana, bez obzira na etničku pripadnost, treba da bude glavni prioritet i pozivam sve strane da budu uzdržane i deluju odgovorno", istakao je Ažubalis.

Ažubalis je istakao da otvorena pitanja treba da se reše mirno i na odgovoran način kroz dijalog.

"OEBS i misija organizacije na Kosovu su u tesnoj saradnji sa međunarodnim partnerima, opredeljeni su u pomoći u promociji stabilnog i bezbednog okruženja, kao i dobrobiti svih zajednica", zaključio je Ažubalis.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара