Berluskoni na Lampeduzi

Izvor: RTS, 09.Apr.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni na Lampeduzi

Italijanski premijer Silvio Berluskoni posetio ostrvo Lampeduza, koje je jutros, kako je obećao, uz pomoć vojnih brodova i aviona "ispražnjeno" od imigranata iz Afrike. Već po podne iskrcalo se 250 novih imigranata iz Libije.

Premijer Italije Silvio Berluskoni stigao je Lampeduzu, odakle je jutros evakuisano više stotina izbeglica iz Afrike, ali su nekoliko sati kasnije stigli novi imigranti, prenose italijanski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mediji.

"Vidite, održali smo reč. Sve je pod kontrolom", rekao je premijer pozdravljen aplauzima građanima koji su ga dočekali u luci.

Berluskoni je, pošto ga je na dočeku pozdravio gradonačelnik Lampeduze Dino de Rubeis, ocenio da je ostrvo "ispražnjeno" od imigranata, kao što je i obećao.

Dolazak imigranata iz Afrike je, međutim, nastavljen.

Sredinom dana oko 250 imigranata iz Libije iskrcalo se na ostrvo, a nadležne službe pomogle su brodu u nesreći oko 20 kilometara od obale, koji je navodno dolazio iz Tunisa s oko 50 ljudi.

U petak uveče, oko 530 izbeglih iz Libije iskrcalo se na to italijansko ostrvo. Jutros je nekoliko stotina njih evakuisano vojnim brodovima ili avionom.

Prošle srede, najmanje 150 ljudi se utopilo kada se brod koji ih je prevozio prevrnuo. Brod koji je dolazio iz Libije, prevozio je Etiopljane, Eritrejce i Somalijce.

Već nekoliko nedelja, stotine afričkih imigranata svakog dana stižu iz Libije, gde je lider režima Moamer Gadafi otvorio luke za hiljade onih koji žele da napuste zemlju zahvaćenu sukobima.

Njima se priključuju i hiljade mladih Tunišana, koji od svrgavanja režima, sredinom januara, pokušavaju da preko italijanskog ostrva stignu u Evropu u potrazi za boljom budućnošću.

Od početka godine, prema zvaničnim podacima, 25.800 imigranata iskrcalo se na tlo Italije, a najveći broj njih nalazi se na Lampeduzi, udaljenoj manje od 100 kilometara od obala severne Afrike.

Berluskoni je 30. marta obećao stanovnicima Lampeduze da će u roku od "dva, tri dana" isprazniti ostrvo od imigranata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigao Berluskoni, ali stigli i novi imigranti

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2011

Premijer Italije Silvio Berluskoni stigao je Lampeduzu, odakle je jutros evakuisano više stotina izbeglica iz Afrike ali su nekoliko sati kasnije stigli novi imigranti, prenose italijanski mediji..."Vidite, održali smo reč. Sve je pod kontrolom", rekao je premijer pozdravljen aplauzima građanima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Stigao Berluskoni, ali stigli i novi imigranti

Izvor: TvojPortal.com, 10.Apr.2011, 03:56

(vesti online) Premijer Italije Silvio Berluskoni stigao je Lampeduzu, odakle je jutros evakuisano više stotina izbeglica iz Afrike ali su nekoliko sati kasnije stigli novi imigranti, prenose italijanski mediji.. . . "Vidite, održali smo reč. Sve je pod kontrolom", rekao je premijer pozdravljen...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.