Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.11.

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.11.

27.11.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 25.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 26.11.

Stanje na frontu - .




 

 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 26.11.


Dogovor Ukrajine i Turske o jačanju bezbednosti na Crnom moru  - Ukrajina i Turska su se dogovorile o saradnji radi jačanja bezbednosti u Crnom moru, saopštila je pres-služba ukrajinske državne odbrambene industrije Ukroboronprom.

„Ukrajina i Turska će zajedno izgraditi pomorsku industriju radi jačanja bezbednosti i zaštite akvatorije Crnog mora. Taj pravac će biti jedan od ključnih aspekata saradnje između zemalja“, saopštili su u pres-službi koncerna.

Zamenik generalnog direktora za spoljnopolitičku delatnost Ukroboronproma Denis Gurak izjavio je da je preduzeće uzelo pravac na privlačenje spoljnih investicija u vojno-industrijskom kompleksu države.

Saopšteno je i da je održan jedan broj strateških pregovora u okviru saradnje Ukrajine sa zapadnim partnerima.

„Politika transparentnosti i otvorenosti državnog koncerna Ukroboronprom usmerena je na privlačenje stranih investicija i razvoj domaćeg vojno-industrijskog kompleksa za međunarodne standarde. Pre svega, to će da obezbediti ukrajinske snage sa zajedničkim savremenim naoružanjem i vojnom tehnikom“, izjavio je on.

Zabrana letova nad Ukrajinom ne utiče na rusku avijaciju  - Ruska agencija za vazdušni saobraćaj „Rosavijacija“ saopštila je da zabrana tranzita nad Ukrajinom ni na koji način ne utiče na rusku civilnu avijaciju s obzirom da avioni još nakon pada malezijskog MH-17 zaobilaze Ukrajinu.

Kako se navodi, ruski avioni zaobilaze Ukrajinu još od 17. jula prošle godine iz bezbednosnih razloga.

„Uvođenjem zabrane korišćenja vazdušnog prostora vlasti u Kijevu još jednom demonstriraju destruktivnu poziciju po pitanju avio-saobraćaja.

Podsećanja radi, Ukrajinska vlada je krajem septembra zabranila letove ruskim kompanijama „Aeroflot“ i „Transaero“ za Ukrajinu.

„Za ruske avione sa ruskom trobojkom nema mesta na ukrajinskim aerodromima“, rekao je tada ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Lavrov upozorio na neprihvatljivu blokadu snabdevanja strujom Krima  - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem o situaciji povodom prekida snabdevanja Krima električnom energijom od strane Kijeva.

Lavrov je upozorio na neprihvatljivu blokadu snabdevanja strujom Krima, zbog toga što su u nedelju uveče minirani stubovi za energetsko snabdevanje na jugu Ukrajine.

Bez struje je trenutno više od 1,1 miliona ljudi: oko 260 hiljada u Sevastopolju i više od 900 hiljada u drugim gradovima i selima poluostrva.

Matvijenkova: Rusija će preduzeti oštre mere ako Kijev ne pusti struju Krimu - Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko upozorila je Ukrajinu na oštre mere Rusije ako ne uspostavi snabdevanje Krima strujom.

Ako Ukrajina ne uspostavi snabdevanje Krima strujom, Rusija će preduzeti kontramere na kojima se već radi, izjavila je predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

„To nije provokacija, to je teroristički napad“, rekla je Matvijenkova.

Ona je naglasila da metode koje Ukrajina preduzima protiv Krima podsećaju na metode nacista prilikom blokade Lenjingrada.

„Ako Ukrajina ne uspostavi elektrosnabdevanje Krima, moraćemo da preduzmemo kontramere. Na takvim merama se već radi“, rekao je senatorka.

Krim je u nedelju uveče potpuno ostao bez struje, zbog miniranja stubova linija za snabdevanje na jugu Ukrajine, kojima se napajalo poluostrvo. U regionu je uvedena vanredna situacija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin iznenađen je pozicijom ukrajinskih partnera kada je u pitanju situacija sa energetskom blokadom Krima — bez njihovog prećutnog pristanka do ovog događaja nije moglo doći.

„Naravno, ovi problemi će biti prevaziđeni. Iznenađuje samo pozicija naših partnera iz Kijeva. Bez njihovog prećutnog pristanka, to se nije moglo desiti — to je očigledno i jasno. Oni govore da Krim treba vratiti u sastav Ukrajine i rugaju se ljudima — rade upravo suprotno. Ali, to je njihov izbor“, rekao je ruski predsednik.

Putin: Energetska blokada Krima uz prećutnu saglasnost vlasti u Kijevu - Energetska blokada Krima bila je moguća samo uz prećutnu saglasnost zvaničnih ukrajinskih vlasti, ocenio je predsednik RF.

„Čudi samo stav naših partnera iz Kijeva. Bez njihove prećutne saglasnosti (sa dizanjem u vazduh dalekovoda u Hersonskoj oblasti na teritoriji Ukrajine) tih događaja ne bi moglo da bude, to je očigledno i jasno“ - kazao je ruski lider.

Putin je napomenuo da ukrajinske vlasti govore o neophodnosti vraćanja Krima u sastav te zemlje, ali se pri tom „iživljavaju nad ljudima, ponašaju se sasvim suprotno“.

„Pa dobro, njihov izbor je takav, ničeg novog i začuđujućeg tu nema“ - dodao je predsednik RF.

Prethodno je tužilac Republike Krim Natalija Poklonskaja rekla agenciji TASS da je protiv organizatora eksplozija koje su oborile dalekovode na teritoriji Hersonske oblasti podneta krivična prijava zbog diverzije za koju je u ruskom krivičnom zakoniku predviđena kazna zatvora do 20 godina.




 

Video vesti za 26.11.

Specijalna reportaža Grejema Filipsa

Intervju sa kapetanom DNR Dejanom Berićem

Grejem Filips sa kapetanom DNR Dejanom Berićem

Basurin o situaciji na frontu

Obuka snajperista Narodne vojske DNR

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni napadi u Siriji - iz minuta u minut - 26.11.[2015-11-27 08:43:33]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.11.[2015-11-27 08:42:42]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 25.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Putin: Poslali bismo S-400 ranije da smo sumnjali na izdaju[2015-11-26 21:57:07]

Infrastruktura ID u velikoj meri uništena

Sarajevo ``ukinulo`` Dan Republike Srpske[2015-11-26 21:24:11]

Sud državne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH je "utvrdio" da Zakon o praznicima Republike...

Erdogan: Turska će ponovo postupiti isto[2015-11-26 13:42:03]

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će u slučaju kršenja turskih vazdušnih granica njegova...

Medvedev: Kontramere protiv agresije Turske[2015-11-26 13:39:46]

Vojne i diplomatske mere preduzete

Dogovor Ukrajine i Turske o jačanju bezbednosti na Crnom moru[2015-11-26 13:19:20]

Ukrajina i Turska su se dogovorile o saradnji radi jačanja bezbednosti u Crnom moru, saopštila je...

Neko zarađuje milijarde od nezakonite trgovine ljudima i naftom[2015-11-26 13:15:20]

Rusko-turski odnosi zašli u ćorsokak

Umesto da pojede ovna Timura, tigar Amur se sprijateljio sa njim[2015-11-26 12:51:06]

U Primorskom safari parku amurski tigar je odbio da pojede ovna kog su mu poslali za...

S-400 stigao u Siriju[2015-11-26 12:45:47]

Pomoćnik predsednika Rusije za pitanja vojno-tehničke saradnje Vladimir Kožin rekao je novinarima da S-400 koji je...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.